Mobiliteitskompas: vergelijk je mobiliteit met die van anderen
Hoe is het met jouw woon-werk mobiliteit gesteld? Doe de test en bereken jouw persoonlijke mobiliteitsscore!
Terwijl we in de file staan, groeit de frustratie omwille van de verloren tijd. Het kan er soms toe leiden dat je opgejaagd aan je werkdag begint, waardoor de chaos het overneemt en de productiviteit daalt.
Aan de files kan je helaas niets veranderen. Maar je kan wel mentaal de knop omdraaien en het beste maken van de situatie. Daarom geven we enkele suggesties mee om je tijd in de file zo nuttig mogelijk te besteden. Let er wel op dat je altijd de veiligheid van jezelf en anderen vooropstelt.
Tegenwoordig bestaat er de mogelijkheid om heel wat boeken te beluisteren in plaats van te lezen. In iTunes vind je bijvoorbeeld een heel gamma aan audioboeken, gaande van fictie tot zakelijke genres. Ook zijn er de zogenaamde podcasts. Dat zijn opnames van uitzendingen op het internet. Het kan de vorm aannemen van een talkshow waarbij bepaalde thema’s worden besproken, maar je kan ook podcasts beluisteren met de nieuwste muziek.
Ons takenpakket blijft groeien en bevat steeds vaker routinewerk. Daarom blijft er weinig tijd over voor datgene waar de mens zich in kan onderscheiden, namelijk nadenken. Of het nu gaat om een innovatief idee, de uitwerking van een project of het ordenen van je gedachten: in de file heb je tijd om er over na te denken.
Ontdek: 5 handige creativiteitstips
Bij het luisteren van muziek komt er dopamine vrij en dat zorgt voor een geluksgevoel. Hierdoor verbetert je gemoedstoestand en zou je sneller en creatiever werken. Deze conclusie staat in twee afzonderlijke onderzoeken van de universiteit van Birmingham en die van Miami. Als je dus naar vrolijke muziek luistert in de auto, begin je productiever aan je werkdag.
Verhoogt muziek je productiviteit... of net niet?
We oefenen onze presentaties te weinig in. Dat komt omdat het vanzelfsprekend lijkt om te praten over een onderwerp of project waar je veel over weet. Toch loont het de moeite om je voordracht in te oefenen en boeiend te maken. Mensen investeren immers hun tijd om naar jou te luisteren. In de auto kan je alvast je tekst inoefenen of nadenken over elementen die je presentatie opleuken.
Extra: 4 tips voor je volgende presentatie
Je leest het goed: inspreken en niet schrijven. Schrijven of typen achter het stuur is immers veel te gevaarlijk. Gelukkig bestaat er de gratis app ‘Dragon Dictation’ waarmee je toestel gesproken woorden omzet in geschreven tekst. De app ‘Voice Dictation’ registreert Nederlandse zinnen vaker foutloos, maar is dan weer niet gratis. Natuurlijk kan je de software ook gebruiken voor een brainstorm, to-do lijsten, enzovoort.
Je ziet, zelfs een file kan je omtoveren tot een productief moment. Toch willen we blijven benadrukken dat je vooral op het verkeer moet letten. Pas enkele van deze tips dan ook alleen toe als de file helemaal vastzit.
Lees ook: 12 tips tegen pendel- en filestress
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van 'Win Tijd Op Jouw Manier'. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Hoe is het met jouw woon-werk mobiliteit gesteld? Doe de test en bereken jouw persoonlijke mobiliteitsscore!
Hoe werknemers hun verplaatsing van/naar het werk aanvoelen, is afhankelijk van tal van factoren. Wie ervaart het meeste stress?
De coronacrisis gaf thuiswerken dan wel een boost, niet iedereen beschikt over een aparte bureauruimte in huis. Dan is een tuinkantoor een mogelijke oplossing.
Op het eerste zicht is pendelen van en naar je werk absoluut geen pretje, tot je de psychologische voordelen ontdekt.
Belgische medewerkers telewerken nog altijd een aanzienlijk deel van hun werktijd. En dat zal nog minstens tot in 2021 aanhouden.
Gemiddeld legt een werknemer in Vlaanderen 22,9 km af om van/naar zijn/haar werk te pendelen en doet hij/zij daar gemiddeld 40,8 minuten over...
Waar je werkt en hoe je naar je werk gaat, is voor iedereen anders. Net als hoe je dat ervaart. Jouw score achterhaal je via het Jobat Mobiliteitskompas.
Welk transportmiddel gebruiken Vlamingen het meest voor hun woon-werkverkeer? Wie maakt gebruik van de meest optimale oplossing?
Natuurlijk vult iedereen zijn of haar geluk zelf in. Maar als het om werkgeluk gaat, zijn er eigenlijk maar twee zaken van tel.