Nieuw beroep: parkeerbutler
Parkeerplaats vinden in de stad is niet altijd gemakkelijk. Ook in San Francisco is het een gekend probleem. Een gat in de markt dus voor app-ontwikkelaars.
Terwijl we in de file staan, groeit de frustratie omwille van de verloren tijd. Het kan er soms toe leiden dat je opgejaagd aan je werkdag begint, waardoor de chaos het overneemt en de productiviteit daalt.
Aan de files kan je helaas niets veranderen. Maar je kan wel mentaal de knop omdraaien en het beste maken van de situatie. Daarom geven we enkele suggesties mee om je tijd in de file zo nuttig mogelijk te besteden. Let er wel op dat je altijd de veiligheid van jezelf en anderen altijd vooropstelt.
Tegenwoordig bestaat er de mogelijkheid om heel wat boeken te beluisteren in plaats van te lezen. In iTunes vind je bijvoorbeeld een heel gamma aan audioboeken, gaande van fictie tot zakelijke genres. Ook zijn er de zogenaamde podcasts. Dat zijn opnames van uitzendingen op het internet. Het kan de vorm aannemen van een talkshow waarbij bepaalde thema’s worden besproken, maar je kan ook podcasts beluisteren met de nieuwste muziek.
Ons takenpakket blijft groeien en bevat steeds vaker routinewerk. Daarom blijft er weinig tijd over voor datgene waar de mens zich in kan onderscheiden, namelijk nadenken. Of het nu gaat om een innovatief idee, de uitwerking van een project of het ordenen van je gedachten: in de file heb je tijd om er over na te denken.
Bij het luisteren van muziek komt er dopamine vrij en dat zorgt voor een geluksgevoel. Hierdoor verbetert je gemoedstoestand en zou je sneller en creatiever werken. Deze conclusie staat in twee afzonderlijke onderzoeken van de universiteit van Birmingham en die van Miami. Als je dus naar vrolijke muziek luistert in de auto, begin je productiever aan je werkdag.
We oefenen onze presentaties te weinig in. Dat komt omdat het vanzelfsprekend lijkt om te praten over een onderwerp of project waar je veel over weet. Toch loont het de moeite om je voordracht in te oefenen en boeiend te maken. Mensen investeren immers hun tijd om naar jou te luisteren. In de auto kan je alvast je tekst inoefenen of nadenken over elementen die je presentatie opleuken.
Je leest het goed: inspreken en niet schrijven. Schrijven of typen achter het stuur is immers veel te gevaarlijk. Gelukkig bestaat er de gratis app ‘Dragon Dictation’ waarmee je toestel gesproken woorden omzet in geschreven tekst. De app ‘Voice Dictation’ registreert Nederlandse zinnen vaker foutloos, maar is dan weer niet gratis (1,99 euro). Natuurlijk kan je de software ook gebruiken voor een brainstorm, to-do lijsten enzovoort.
Je ziet, zelfs een file kan je omtoveren tot een productief moment. Toch willen we blijven benadrukken dat je vooral op het verkeer moet letten. Pas enkele van deze tips dan ook alleen toe als de file helemaal vastzit.
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
Parkeerplaats vinden in de stad is niet altijd gemakkelijk. Ook in San Francisco is het een gekend probleem. Een gat in de markt dus voor app-ontwikkelaars.
Frank: “Ik kom al sinds 2005 met de fiets naar mijn werk bij de VRT. In al die jaren heb ik nog nooit files gehad. En ik heb tienduizenden euro’s bespaard!”
Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.
Bellen, zingen en eten zijn veruit de populairste bezigheden tijdens het filerijden, zo blijkt uit onderzoek ...
Leuke muziek kan de file aangenamer maken, maar verandert niets aan het tijdsverlies. Tenzij je voor een van de vijf alternatieve vervoersmiddelen kiest.
Bijna 1 op 3 van de Belgische werknemers ervaart het woon-werkverkeer als belastend. En dat heeft ook negatieve gevolgen op de werkprestaties!
België is koploper in Europa wat files betreft. De Belg staat gemiddeld 51 uur/jaar in de file. De OESO schat de kost daarvan op 8 miljard euro per jaar.
Flexibel werken is bij Belgische ondernemingen goed ingeburgerd. Maar liefst 76% staat zijn personeel één of meerdere vormen van flexibel werken toe.
Er zijn in België tientallen vormen van verlof. Toch liggen er in Kamer en Senaat een hoop voorstellen om bepaalde vormen van verlof te verlengen of uit te breiden.