Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

12 tips tegen pendel- en filestress

filestress
Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.

Belastend woon-werkverkeer is niet alleen onaangenaam onderweg, het veroorzaakt ook meer stress op de werkvloer en meer uitputting op het einde van de werkdag. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex. Bijna een derde van de Belgische werknemers ervaart het woon-werkverkeer als belastend. In Brussel is dit zelfs bijna de helft.

Fileleed stopt niet bij aankomst op kantoor

Van de werknemers die het woon-werkverkeer belastend vinden, ervaart 72% stress op het werk, tegenover 60% bij diegenen die geen hinder ondervinden. Dezelfde trend geldt voor het vermoeidheidsgevoel: werknemers die last ervaren van hun woon-werkverkeer voelen zich meer uitgeput na een werkdag (71%) dan zij die geen hinder ervaren (61%). Dat blijkt uit een studie van Securex bij zo’n 2.000 werknemers aan de hand van online enquêtes.

“De belasting is echter niet noodzakelijk te wijten aan de afstand, maar eerder aan de onberekenbare verplaatsingstijd”, zo stelt Heidi Verlinden, HR Research Expert van Securex. “De onzekerheid over hoe lang een traject zal duren, heeft volgens ons een grotere impact dan de afstand.”

12 tips tegen pendel- en filestress

1. Een andere reisweg zoeken

Je kan je reistijd proberen inkorten, al is dit niet altijd zo simpel. Je kan proberen een andere weg te zoeken waardoor je minder lang onderweg bent.

2. Goed bekijken wanneer je meetings inplant

Als je filestress en overvolle treinen wil vermijden, kan je ook buiten de spitsuren naar het werk vertrekken. Maar dat is natuurlijk voor veel jobs niet zo eenvoudig. Bekijk met je baas of dit voor jou een optie is.

Als je meetings inplant, heb je wel meer vrijheid wanneer en hoe je dit doet. Als je je moet verplaatsen voor een vergadering, kan je het zo regelen dat je dat niet op een druk moment moet doen. Of misschien kan je Skypen of dicht tegen je huis afspreken, zodat je ’s avonds slechts een korte verplaatsing voor de boeg hebt.

3. Een job zoeken dichter bij huis

Je kan ook op zoek gaan naar werk dichter bij huis.

Een studie van Securex bewijst dat belastend woon-werkverkeer werknemers doet nadenken over ander werk dichter bij huis.

Werknemers met een belastend woon-werkverkeer hebben meer zin om hun organisatie te verlaten: bijna een derde van de werknemers die het woon-werkverkeer belastend vindt, is van plan op korte of lange termijn van werkgever te veranderen, tegenover 20% bij werknemers zonder belastend woon-werkverkeer.

4. Zorgen voor een leuke playlist voor onderweg

Is het heel moeilijk om je reistijd in te korten, dan kan je ook proberen je pendeltocht zo aangenaam mogelijk te maken, zodat het niet als verloren tijd aanvoelt.

Je favoriete muziek die door de boxen knalt, is de snelste manier om je te ontspannen. In de auto kan je onbeschaamd meezingen met de leukste nummers. Hoe valser, hoe beter! In de trein of bus kan je dankzij oortjes mee neuriën of wegdromen op je favoriete muziek.

5. Lezen

Artikels lezen op je smartphone of tablet, de gewone ouderwetse krant of een geweldig boek zorgen al snel voor afleiding. In de auto kan je natuurlijk beter niet lezen. Waarom daar geen audioboek beluisteren of je tijd nog productiever doorbrengen door een taal aan te leren via een audiocursus. Niet jouw ding? Dan heb je nog altijd keuze te over aan grappige of interessante podcasts.

6. Een spelletje spelen

In de bus of trein kan je gemakkelijk een kruiswoordraadsel of sudoku invullen. De lijst van games die je op je smartphone kan installeren is nagenoeg eindeloos. In de auto raden we dit natuurlijk niet aan. Daar kan je altijd ouderwetse spelletjes voor onderweg spelen. Tel bijvoorbeeld hoeveel auto’s je van een bepaald merk of in een bepaalde kleur ziet.

7. Nadenken

Zit je vast met een project? Moet je een creatief idee bedenken? Straks een lastige vergadering? Goede invallen komen niet op bestelling, en al zeker niet op je bureaustoel op kantoor waar je steeds druk druk bezig bent. Op onverwachte momenten – in de auto, op het toilet, … - kom je dikwijls op geniale invallen.

8. Telefoneren

Rij je met de wagen naar het werk, dan is dat het ideale moment om een reeks telefoontjes te doen zonder dat je gestoord wordt. Handsfree welteverstaan...

9. Je medereizigers observeren

‘Mensen kijken’ is altijd een leuke bezigheid als je tijd te doden hebt. Op het openbaar vervoer word je altijd omringd door mensen. Probeer achtergrondverhalen te verzinnen bij de mensen die je tegenkomt. Sommige medereizigers maken het je vaak gemakkelijk door hun hele levensverhaal luidop te doen. In de auto is het dan weer leuk om te zien hoe de andere chauffeurs zich gedragen. Misschien zie je wel iemand keihard meezingen en dansen met zijn muziek.

10. Niet alleen reizen

Zoek iemand om te carpoolen of ga op zoek naar iemand die dezelfde reisweg met het openbaar vervoer doet. Een babbeltje onderweg is ontspannend en helpt om de reisweg minder lang te doen aanvoelen.

11. Je verplaatsen met de fiets of te voet

Verplaatsingen met de fiets of te voet hebben een positieve impact op de stressbeleving. Werknemers die aangeven dat ze veel bewegen, voelen zich vaker energiek (77%) dan werknemers die niet veel bewegen (55%). En mensen die zich energiek voelen, ervaren minder werkstress (59%) dan werknemers die zich minder energiek voelen (74%). Dat blijkt uit de Securex studie.

12. Thuiswerken

Ben je de files echt kotsbeu, dan is er natuurlijk nog altijd thuiswerken. Als het in je bedrijf nog niet ingeburgerd is dat de werknemers af en toe thuis kunnen werken, kan je vriendelijk maar kordaat vragen of je dit niet enkele keren per maand mag doen. Op een stakingsdag van het openbaar vervoer mag het vaak wel, en toch zijn veel bedrijven nog altijd terughoudend om thuiswerken structureel in te voeren. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd.

Thuiswerk biedt heel wat voordelen: zo vindt meer dan 75% van de thuiswerkers dat ze thuis effectiever werken en dat hun werk-privébalans is verbeterd.

Uit onderzoek blijkt dat thuiswerkers tevreden werknemers zijn. Bovendien is thuiswerk een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde in de zoektocht naar nieuwe werknemers.

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(mr)

26 februari 2018
Anderen bekeken ook