Bedrijfswagen
Vorige

1 van 108

Volgende

Moet ik mijn verkeersboetes zelf betalen?

Over het algemeen is je werkgever niet aansprakelijk voor verkeersovertredingen die je pleegt op de weg van of naar het werk. Je bent dus zelf aansprakelijk voor strafrechtelijke overtredingen die je begaat. En dus moet je zelf je boetes betalen.
#

Zelfs als je baas een zodanige werkdruk oplegt dat overtredingen onvermijdelijk zijn om je bijvoorbeeld aan de planning te houden, kan je de boete niet ontlopen.

Als je de verkeersovertreding hebt begaan met een bedrijfswagen, zal het proces-verbaal door het politieparket op naam van je werkgever worden opgesteld en aan hem worden verstuurd. Hij betaalt in eerste instantie de boete, maar kan die wel van jou terugvorderen aangezien jij als enige strafrechtelijk aansprakelijk blijft.

Bedrag terugvorderen

In het arbeidsreglement staat meestal vermeld dat de werknemers zelf moeten instaan voor de betaling van boetes bij verkeersovertredingen en dat de werkgever de geldboeten, vergoedingen en kosten die hij heeft moeten betalen van de werknemer kan terugvorderen.

Een werkgever die een boete, opgelopen door zijn werknemer, betaalt zonder het bedrag terug te eisen van de werknemer, loopt wel het risico dat het bedrag zal worden beschouwd als een verloning, waarop sociale en fiscale lasten zijn verschuldigd.

12 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook