Vorige

1 van 114

Volgende
Volgend artikel:

Limburger gaat nog altijd met de auto naar het werk

Moet ik mijn verkeersboetes zelf betalen?

12 augustus 2019
Over het algemeen is je werkgever niet aansprakelijk voor verkeersovertredingen die je pleegt op de weg van of naar het werk. Je bent dus zelf aansprakelijk voor strafrechtelijke overtredingen die je begaat. En dus moet je zelf je boetes betalen.

Zelfs als je baas een zodanige werkdruk oplegt dat overtredingen onvermijdelijk zijn om je bijvoorbeeld aan de planning te houden, kan je de boete niet ontlopen.

Als je de verkeersovertreding hebt begaan met een bedrijfswagen, zal het proces-verbaal door het politieparket op naam van je werkgever worden opgesteld en aan hem worden verstuurd. Hij betaalt in eerste instantie de boete, maar kan die wel van jou terugvorderen aangezien jij als enige strafrechtelijk aansprakelijk blijft.

Bedrag terugvorderen

In het arbeidsreglement staat meestal vermeld dat de werknemers zelf moeten instaan voor de betaling van boetes bij verkeersovertredingen en dat de werkgever de geldboeten, vergoedingen en kosten die hij heeft moeten betalen van de werknemer kan terugvorderen.

Een werkgever die een boete, opgelopen door zijn werknemer, betaalt zonder het bedrag terug te eisen van de werknemer, loopt wel het risico dat het bedrag zal worden beschouwd als een verloning, waarop sociale en fiscale lasten zijn verschuldigd.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15075 andere jobs