Aangeboden door BASF Antwerpen NV

“Meebouwen aan de elektrische transitie van BASF Antwerpen is heel uitdagend”

BASF Antwerpen is een gedroomde werkplek voor ingenieurs met een specialisatie in chemie. Voor de grootschalige elektrische transitie die het bedrijf momenteel doormaakt, zoekt BASF evenwel ook naar ingenieurs en technici met een passie voor energie. “BASF Antwerpen draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Het motiveert enorm om te kunnen meewerken aan die transitie naar CO2-neutraliteit”, schetsen Linde, Stijn en Kristiaan, gedreven medewerkers binnen de afdeling stroomverdeling.

BASF Antwerpen streeft naar CO2-neutraliteit over de volledige site rond 2030. De chemiereus zet daarvoor massaal in op de transitie van fossiele brandstoffen naar een verdubbeling van het elektriciteitsnetwerk. Zo werkt het bedrijf met groene stroom van een eigen windpark voor de Nederlandse kust, vervangt het gasinstallaties door elektrische boilers en rolt het oplossingen uit om de resterende CO2-uitstoot op te vangen en veilig op te slaan. Die vele innovaties steunen op de nieuwste technologieën én specialisten in het vak. Zo speurt BASF Antwerpen momenteel naar hoger opgeleide technici en ingenieurs met een neus voor energie.

Respect

“Ik kwam hier zelf anderhalf jaar geleden vers van de schoolbanken in een groot bedrijf aan. Daar had ik in het begin wel wat schrik voor, maar dat bleek onterecht”, blikt Linde Eysermans terug. “Als energie-ingenieur sterkstroom krijg ik ontzettend veel kansen, ondanks mijn nog jonge leeftijd. Ik word bij allerlei projecten betrokken, mag volop mee onderzoeken voor de energietransitie uitvoeren en er wordt effectief naar mij geluisterd. Iedereen behandelt elkaar hier met respect, op de verschillende niveaus en over alle functies heen. Mensen met allerlei soorten ervaring leren van elkaar. Dat maakt het hier heel fijn werken.”

Lindes voornaamste bron van werkgeluk bij BASF Antwerpen is de tastbaarheid. “Mijn job leunt heel dicht bij de praktijk aan. We werken allemaal mee aan een fabriek die voortdurend draait. Alles wat ik mee bedenk, zie ik ook effectief uitgevoerd worden. Bij BASF denk je in eerste instantie aan chemie, maar hier zit zoveel meer achter. Het gigantische elektriciteits- en stoomnetwerk spreekt me enorm aan. Daarnaast ligt mijn loon als schoolverlater vast voor de eerste jaren. Ik weet op voorhand hoeveel dat jaarlijks zal stijgen, zonder dat ik daarvoor hoef te concurreren met collega’s. Die gemoedsrust geeft me de mogelijkheid om mezelf op mijn eigen tempo en manier te ontwikkelen.”

Meewerken aan de elektrische transitie? Ontdek alle vacatures hier! 

Werkzekerheid

BASF Antwerpen biedt een pak werkzekerheid, gaat ook Kristiaan Van Nauw verder. Hij werkt als toezichter van de technici elektrische infrastructuur. “In coronatijd is niemand op economische werkloosheid teruggevallen, want ons netwerk bleef draaien. Als vader van drie jonge kinderen is werkzekerheid enorm belangrijk. Ook het rechtstreekse contact met de klanten die zich op de site bevinden, is heel interessant. BASF produceert deels zijn eigen energie en levert energie aan klanten. Dat is vrij uniek in de sector. Ik werk hier ondertussen al twintig jaar, maar BASF biedt je de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien naar een andere job, zonder daarbij van werkgever te moeten veranderen. Ik kon hier destijds mijn stage als graduaat elektricien sterkstroom afwerken. Vervolgens kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als technicus, groeide ik door tot vervangend toezichter om uiteindelijk toezichter te worden van de afdeling.”

Doorgroeien

Die doorgroeimogelijkheden ondervond recent ook Stijn Van Mol, designer project en engineering management. “Ik begon vier jaar geleden als technicus op de onderhoudsafdeling. Begin dit jaar kreeg ik de kans om over te stappen naar deze baan. Een van de sterktes van BASF is dat medewerkers worden aangemoedigd om intern te solliciteren. Zo leer je almaar nieuwe dingen bij en blijf je scherp. De arbeidsvoorwaarden, work-lifebalans, jobinhoud, doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid zijn voor mij allemaal belangrijke troeven. Het totaalpakket is hier aanwezig. De afdeling stroomverdeling is bovendien een soort bedrijfje binnen een groot bedrijf. Iedereen kent elkaar en dat zorgt voor een fijne familiale sfeer. Tegelijk biedt ook de schaalgrootte een grote troef, waar weinig werkgevers aan kunnen tippen. De combinatie van de omvang van projecten, de bijhorende budgetten en gebruikte technologieën maken deze job heel uitdagend.”

Bijscholing

Wie aan boord komt als technicus of ingenieur bij BASF Antwerpen mag zich verwachten aan voortdurende bijscholing. “Vroeger werkten we met heel veel analoge technologie. Nu gaan we steeds meer over naar digitale systemen”, zegt Kristiaan. “Omdat het elektriciteitsnet verdubbelt in capaciteit, wordt de complexiteit groter. Doordat we veel zaken door externe contractoren laten doen, kunnen we de uren van onze eigen technici investeren om hen op een hoger niveau te laten werken. De energietransitie zorgt ook voor mij persoonlijk voor een nieuwe schwung. Als technicus wil je voortdurend vernieuwen en nieuwe uitdagingen aangaan. Nu komen die er in sneltempo aan. We willen nu investeren in nieuwe mensen en opleidingen, zodat we binnen een jaar – wanneer de transitie volop aan de gang is – sterk staan.”

Bereikbaar

BASF Antwerpen is een vrij afgelegen site in de Antwerpse haven. Toch is deze werkgever op zich vlakbij, met dank aan de nodige voorzieningen. “Er wordt collectief vervoer aangeboden via buslijnen uit allerlei richtingen. Stijn en ik komen zelf uit het Waasland. De verbinding door de Liefkenshoektunnel met de bus verloopt heel gemakkelijk. Er stopt een bus op 500 meter van mijn voordeur. Zo bespaar je ook op kosten van een eigen wagen. BASF zet tegelijk in op de leasing van elektrische fietsen en wagens. Met een speedpedelec kun je op heel korte tijd grote afstanden afleggen”, schetst Kristiaan.

De drie collega’s zijn het er ook over eens dat het duurzame karakter van hun job hen drijft. “Duurzaamheid en het milieu liggen iedereen nauw aan het hart. Wij blijven een chemiebedrijf, waarbij we met fossiele grondstoffen zullen blijven werken, maar wij weten ondertussen wel beter. BASF is keihard bezig met verduurzaming. We streven naar een werking met zo min mogelijke fossiele energiebronnen. Het motiveert enorm om te kunnen meewerken aan die transitie naar CO2-neutraliteit”, besluiten ze.

BASF Antwerpen zoekt technici en ingenieurs met specialisatie in energie. Ontdek alle vacatures hier!
BASF Antwerpen NV: 11 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'BASF Antwerpen NV' jobs meteen in je mailbox.