Vorige

1 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Vier op een rij: welke vorm van ouderschapsverlof kiezen?

Mag mijn baas mijn vaderschapsverlof weigeren?

18 februari 2010
Ik wil mijn vaderschapsverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?

Artikel 30 §2 van de Arbeidsovereenkomstenwet geeft de (mannelijke) werknemer ‘het recht om van het werk afwezig te zijn, ter gelegenheid van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat’.

Het recht op vaderschapsverlof ontstaat bij de geboorte van uw kind. Het is in beginsel zonder belang dat uw kind “op tijd” ter wereld komt. Het maakt dus niet of je kindje voor of na de voorziene bevallingsdatum geboren wordt. De geboorte van een meerling geeft maar eenmaal recht op verlof.

Recht op 10 kalenderdagen

Bij de geboorte van je kind heb je het recht om tien (kalender)dagen afwezig te zijn van het werk. Je mag deze vrij kiezen binnen een termijn van 4 maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling. De dag van de bevalling zit vervat in deze termijn.

De wet bepaalt expliciet dat de kersverse vader zelf bepaalt wanneer hij het vaderschapsverlof opneemt. Je bent zelfs niet wettelijk verplicht om je werkgever op voorhand te verwittigen. Het akkoord van je werkgever over je planning heb je niet nodig, net zo min kan hij weigeren dat je vaderschapsverlof opneemt de tien dagen vanaf de dag van de geboorte van je kind. Je werkgever zou hoogstens kunnen vragen dat je het bewijs levert van de geboorte en de afstamming.

Niet beschermd tegen ontslag

De vrije keuzemogelijkheid brengt met zich mee dat je werkgever je niet kan sanctioneren wanneer je tegen zijn zin toch vaderschapsverlof opneemt. Je bent wettig afwezig en behoudt de eerste drie dagen van het vaderschapsverlof je normale loon. De overige zeven dagen zal je een uitkering ontvangen in het raam van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Volledigheidshalve merk ik wel op dat je geen bijzondere ontslagbescherming geniet, wat bijvoorbeeld wel het geval is voor je zwangere partner. Het lijkt me echter onwaarschijnlijk dat je werkgever dergelijke drastische maatregel zou nemen, te meer omdat hij blijkbaar geen overschot aan personeel heeft. Het valt te betreuren dat je werkgever operationele beslommeringen boven je persoonlijke geluk plaatst. Ik hoop alvast dat je ten volle kan genieten van je kindje tijdens je vaderschapsverlof.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16955 andere jobs