Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Hoelang duurt het geboorteverlof?

vader met papfles
Sinds 1 januari 2023 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 20 werkdagen geboorteverlof.

Die dagen dien je op te nemen binnen de 4 maanden na de bevalling. De dag van de bevalling geldt als de eerste dag in deze periode van 4 maanden.

De 20 dagen moet je niet in één keer volledig opnemen. Je mag deze vrije dagen namelijk ook spreiden over de periode van 4 maanden. Je kan geboorteverlof wel enkel in hele werkdagen opnemen. Een halve dag of enkele uren geboorteverlof opnemen kan dus niet.

Bij de geboorte van een meerling blijft het aantal dagen waarop je recht hebt, beperkt tot 20 dagen. Je mag het aantal dagen dus niet vermenigvuldigen met het aantal kinderen dat je hebt gekregen.

Lees ook: Wat is het geboorteverlof?

Vaderschaps- of meeouderschapsverlof

In twee gevallen heb je als vader of co-ouder recht op de omzetting van het moederschapsverlof in vaderschapsverlof of meeouderschapsverlof:

  1. Overlijden moeder: Bij het overlijden van de moeder krijg je als vader/co-ouder verlof voor een periode zolang als het door de moeder niet opgebruikte moederschapsverlof.
  2. Hospitalisatie moeder: Je kan ook vaderschapsverlof of meeouderschapsverlof opnemen als de moeder langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven en je kind het ziekenhuis al heeft verlaten. Het verlof kan pas starten vanaf de 8ste dag na de geboorte en eindigt zodra de moeder naar huis mag, of uiterlijk op het einde van het door de moeder niet opgebruikte moederschapsverlof.

Breng in deze gevallen je werkgever schriftelijk op de hoogte en dien een uitkeringsaanvraag in bij je ziekenfonds.

Ontdek: Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof? 

(kv/lm) - Bronnen: fedweb.belgium.be / Kind en Gezin / RIZIV

2 januari 2023
Anderen bekeken ook