Ouderschap Vorige

1 van 91

Volgende

Hoelang duurt het vaderschapsverlof?

Als vader heb je bij de geboorte van je kind recht op tien dagen verlof.

8 september 2008

Delen

Duur van het vaderschapsverlof

Die dagen dien je op te nemen binnen de 4 maanden na de bevalling. De dag van de bevalling is begrepen in de periode van deze 4 maanden.

Je moet de tien dagen niet achtereenvolgens opnemen. Je mag ze deze vrije dagen namelijk ook spreiden over de periode van 4 maanden. Je kan vaderschapsverlof enkel in hele dagen opnemen. Een halve dag vaderschapsverlof opnemen kan dus niet.

Bij de geboorte van een meerling blijft het aantal dagen waarop je recht hebt, beperkt tot tien dagen. Je mag het aantal dagen dus niet vermenigvuldigen met het aantal kinderen dat je hebt gekregen.

In twee gevallen heb je als vader recht op meer dagen vaderschapsverlof:

  1. Overlijden moeder: Bij het overlijden van de moeder kan je als vader het saldo van de postnatale rust opnemen die de moeder nog niet opgenomen heeft.
  2. Hospitalisatie moeder: Je kan ook extra vaderschapsverlof nemen als de moeder in het ziekenhuis moet blijven en je kind het ziekenhuis al heeft verlaten. Deze rustperiode eindigt zodra de moeder naar huis mag of uiterlijk na het aflopen van de postnatale rustperiode van de moeder.
Breng in deze gevallen je werkgever schriftelijk op de hoogte en dien een uitkeringsaanvraag in bij je ziekenfonds.                       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?