Vorige

1 van 386

Volgende
Volgend artikel:

6 soorten bazen en hoe ermee om te gaan: dé handleiding

Mag je liegen tegen je baas?

26 augustus 2010
Ook al heb je geleerd om altijd de waarheid te vertellen, soms kan het in je voordeel spelen – en zelfs in het voordeel van het bedrijf waarvoor je werkt – om te liegen.
Liegen tegen je baas

Zeven situaties waarbij een leugentje om bestwil echt geen kwaad kan:

 1. Je bent op zoek naar een andere job
  Ook al is het jouw goed recht om een nieuwe job te zoeken, zorg dat je baas het niet te weten komt. Je zal haar respect verliezen en je loopt zelfs het risico om ontslagen te worden. Stel dus alles in het werk om je zoektocht geheim te houden, ook als daar een leugentje voor nodig is.

 2. Je wil een collega beschermen
  Wat je job ook is, het is niet die van klikspaan. Natuurlijk vertel je maar beter de waarheid als je op de hoogte bent van een ernstig feit of een misdrijf, maar je hoeft heus niet aan je baas te vertellen dat je collega met een kater in bed ligt. Ook niet als je baas erom vraagt.

 3. Liegen maakt deel uit van je takenpakket
  Bij sommige jobs, bijvoorbeeld in de reclamewereld, komt het er vaak op aan de waarheid een klein beetje geweld aan te doen. Je kan in dat geval maar beter de schijn ophouden wanneer je praat met je baas. Hij zal het wellicht toch niet kunnen appreciëren als je cynisch uit de hoek komt.

 4. Je baas vraagt of hij er goed uitziet
  Deze situatie lijkt op de huiselijke scène waarin een vrouw aan haar echtgenoot vraagt of ze niet te dik lijkt in haar jurkje. “Je ziet er nooit dik uit” is het enige juiste antwoord op die vraag. Wees dus gewaarschuwd: ook al ziet je baas er vreselijk uit, probeer geen mode-advies te geven. Lieg zo hard als je kan.

 5. Je baas vertelt een mop
  Het leuke aan baas zijn, is dat iedereen met je grapjes moet lachen. Ook al hoor je dezelfde mop voor de tiende keer, en ook al vond je hem de eerste keer al niet grappig, schuif je ergernis aan de kant en grinnik op zijn minst een beetje mee. Probeer niet te overdrijven, dat kan sarcastisch overkomen.

 6. Het zijn gewoon haar zaken niet
  Je hoeft je baas niets te vertellen over je politieke of religieuze overtuiging, je privé-leven of je seksuele geaardheid. Ook niet als ze daar uit nieuwsgierigheid naar informeert. Het beste antwoord dat je kan geven? “Ik werk ‘s avonds, ik werk in het weekend en ik werk bovendien zo hard dat ik geen tijd heb voor een privé-leven, laat staan voor een seksleven.”

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16883 andere jobs