Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

Mag ik op gratis consultatie bij de arbeidsgeneesheer?

Op het werk voel ik een griep opkomen. Mag ik op (gratis) consultatie bij de arbeidsgeneesheer?
#

Bij een plotse griepaanval op het werk mag je niet gratis op consultatie bij de arbeidsgeneesheer. Een werknemer mag slechts gratis op consultatie wanneer hij gezondheidsklachten heeft die verbonden zijn aan het werk of aan zijn werkpost, zoals bijvoorbeeld rugpijn door een onaangepaste bureaustoel of irritatie aan de luchtwegen veroorzaakt door een slecht werkende airconditioning.

Wens je als werknemer de arbeidsgeneesheer te consulteren, dan moet je dit melden aan jouw werkgever zodat deze de nodige stappen kan ondernemen om het medisch onderzoek te kunnen laten doorgaan. Belangrijk hierbij is dat jouw werkgever dit niet kan weigeren.

Beelschermwerkers

Los van dit specifieke geval, is in welbepaalde gevallen de werknemer sowieso verplicht een medisch onderzoek te ondergaan. Dit is onder andere het geval voor zogenaamde ‘beeldschermwerkers’ (werknemer die veel werken met beeldschermen), werknemers die blootgesteld zijn aan bijzondere risico’s, zoals blootstelling aan chemische stoffen, en voor functies die de veiligheid van anderen in het gedrang kunnen brengen, zoals bestuurders van een heftruck, buschauffeurs enzovoort.

Een onderzoek bij de arbeidsgeneesheer gebeurt tijdens de arbeidstijd en de werkgever moet alle kosten dragen die het onderzoek met zich meebrengt, inclusief eventuele verplaatsingskosten van de werknemer.

Attest

Wie niet ziek is, en dus arbeidsgeschikt bij het begin van de arbeidsdag, maar in de loop van de dag ziek wordt, heeft - in principe - recht op gewaarborgd loon voor de resterende niet-gepresteerde uren van die dag. Uiteraard moet je werkgever verwittigd worden en zal je in de meeste gevallen een medisch attest van de huisarts moeten bezorgen aan de werkgever.

Opgelet: dit recht op gewaarborgd loon geldt niet bij een loutere controle, onderzoek of behandeling bij bijvoorbeeld een kinesitherapeut of tandarts. In deze gevallen is immers geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Daarenboven zal de werknemer een dergelijke afspraak buiten de arbeidsuren moeten trachten in te plannen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, kan hij zijn afwezigheid wel rechtvaardigen door een medisch attest, maar dit geeft geen recht op gewaarborgd loon.

in samenwerking met Securex 5 mei 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook