Mag ik na ontslag mijn gsm-nummer behouden?

Nogal wat bedrijven stellen aan werknemers en vooral dan aan die werknemers die vaak de baan op gaan, een gsm of smartphone ter beschikking. Deze gsm is in eerste instantie bedoeld voor professioneel gebruik maar meestal mag men er binnen redelijke grenzen ook privé mee bellen.
#

Wanneer de samenwerking stopt, wil je natuurlijk graag je gsm-nummer behouden. Familie, vrienden en kennissen bellen je immers op dit nummer. Ook je werkgever kan er echter belang bij hebben dat hij het gsm-nummer behoudt en kan doorgeven aan je opvolger.

De werkgever wil begrijpelijkerwijze niet dat zijn klanten je verder op je gsm bellen terwijl je ondertussen misschien aan de slag bent bij een concurrent. Afspraken over wie na het einde van de samenwerking het gsm-nummer kan behouden, vindt men in het beste geval terug in een bedrijfspolicy. De meeste bedrijfsreglementen zeggen daar echter niets over. Je moet dan nagaan wie het abonnement heeft onderschreven bij de provider.

Afspraken

Een gsm-nummer is automatisch verbonden aan het abonnement. Als je werkgever het abonnement heeft gesloten, bezit hij het nummer en kan hij alleen beslissen om het nummer al dan niet over te dragen.

Indien je werkgever daartoe bereid is, zullen jullie een overdrachtdocument moeten ondertekenen. Is hij daar niet toe bereid, zit er niets anders op dan je privékring op de hoogte te brengen van de wijziging van je nummer.

Wil je vermijden dat je gsm-nummer opnieuw verandert wanneer je in de toekomst van job verandert, zal je zelf een abonnement moeten sluiten met de provider of zal je op voorhand duidelijke afspraken moeten maken met je nieuwe werkgever.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.

25 september 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook