De werkvloer in 2020: je leervermogen telt meer dan je ervaring
Het nieuwe werken staat midden op de werkvloer. Hoe jouw HR-afdeling daarmee omgaat, zegt iets over de wendbaarheid van je werkgever.
Dat er ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nog veel werkzoekenden thuis zitten, heeft volgens Herman Daniëls te maken met de manier waarop vraag en aanbod elkaar treffen. Of juist niet. “Langs beide zijden mag het invullen van jobs niet te gemakkelijk worden opgevat”, vindt de CEO van Intellisol.
“Ik kan als bedrijfsleider 87 uitzendkantoren aanspreken om de vacatures te verspreiden. Ze sturen me dan wel een aantal mensen door, maar zelden zitten daar echt gemotiveerde arbeidskrachten tussen. Andersom maken veel werkzoekenden het zich gemakkelijk door zich overal in te schrijven of zich op jobsites te registreren en dan gewoon te wachten tot er een aanbieding in de bus valt. Dat systeem werkt niet.”
En dus trok Herman Daniëls zelf zijn jas en schoenen aan om op zoek te gaan naar de juiste werknemers. “We hebben een bewuste keuze gemaakt om ons overal kenbaar te maken als een bedrijf dat nieuwe, gemotiveerde mensen zoekt. Eerst via sociale media, maar vooral door deel te nemen aan jobbeurzen, talentdagen en events van werkgeversorganisaties en scholen. Het is daar dat je mensen vindt die bereid zijn om zelf te zoeken naar de jobs die zij leuk vinden. Ze investeren, net als wij, tijd om tot een goede match te komen. En dat werpt zijn vruchten af, want nu komen de goede profielen vanzelf naar ons toe.”
Een voorbeeld van zo’n succesvolle zoektocht was de deelname aan het Talentevent van VDAB Limburg op de T2-campus in Genk. “Ik was echt verbaasd van de hoeveelheid aan gemotiveerde mensen die ik daar heb ontmoet”, vertelt Herman Daniëls.
“Er was niemand bij met de kennis en ervaring om direct bij ons ingeschakeld te worden, maar ze hadden wel de interesse en goesting om aan de slag te gaan in een leuke werkomgeving. Nadat ze hadden geluisterd naar onze aanpak en zo al een beetje onze bedrijfscultuur konden opsnuiven, hebben zich heel concreet diverse uitstekende kandidaten aangemeld. Twee van hen zijn inmiddels al bij ons gestart, een aantal anderen volgen mogelijk snel.”
De aangeworven nieuwkomers krijgen nu een intensief opleidingsprogramma voorgeschoteld. “Motivatie is het belangrijkste”, weet de oprichter van Intellisol. “Dan geven we werkzoekenden graag kansen om zich te ontplooien en snel door te groeien naar een vaste, duurzame job voor de lange termijn. En dat is een groot verschil met mensen die alleen kiezen voor het financiële plaatje. Zij zullen snel misnoegd geraken en zich nooit echt gelukkig voelen. Wij weten intussen wel voor wie we moeten kiezen!”
(Kurt Meers) - Foto: VDAB
17 januari 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het nieuwe werken staat midden op de werkvloer. Hoe jouw HR-afdeling daarmee omgaat, zegt iets over de wendbaarheid van je werkgever.
Ondanks het overaanbod aan jobs blijven Belgen het liefst aan de slag bij hun huidige werkgever, zo blijkt uit het Talent Pulse onderzoek.
Hoe kleiner het aantal, hoe beter het diploma aansluit bij de arbeidsmarkt en dus des te sneller jij er werk mee kan vinden. Met dit lijstje, zet je al een mooie stap vooruit.
Meer dan de helft van werknemers die een nieuwe job krijgt aangeboden, zijn al aan het werk. Slechts 14% is werkzoekend.
Dienstenchequebedrijf Trixxo gooit een bijzonder wapen in de strijd om de War for Talent te beslechten: wereldkampioene Nina Derwael.
Bij Pro Contact in Kontich ziet directeur Noud Baijens vier trends inzake rekrutering die zich in 2020 zullen doorzetten.
Wie een carrièreswitch overweegt en daarbij héél goed wil verdienen, doet er goed aan om eens te kijken naar de top 15 best betaalde beroepen....
Jobbar+ brengt 55-plussers samen om ervaringen te delen en leeftijdgenoten te helpen aan een nieuwe job.
Het Limburgse provinciebestuur trekt samen met ESF en Vlaanderen 2,8 miljoen euro subsidies uit om de instroom naar knelpuntberoepen te vergroten.