Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 812

Volgende
Volgend artikel:

Is er nog wel werk in de bouwsector?

Loon, sfeer of zekerheid: waarom ga jij ergens werken?

groen kiezen
Loon, werksfeer, jobinhoud of bedrijfslocatie? Er zijn verschillende criteria waarom iemand voor een bedrijf wil werken. Al staat ‘the money’ bovenaan.

De criteria die een bedrijf aantrekkelijk maken voor de buitenwereld, blijven heel stabiel, stelt Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad. Als er veranderingen optreden, dan hebben die meestal te maken met de conjunctuur. “Staat de conjunctuur onder druk dan hechten mensen vaak meer belang aan werkzekerheid”, stelt hij.

Uit het Randstad-onderzoek van dit jaar blijkt dat het criterium ‘loon en voordelen’ onbedreigd de belangrijkste drijfveer blijft. Het behoudt een grote voorsprong op ‘werksfeer’ en ‘werkzekerheid’. De balans ‘werk/privé’ staat opnieuw op vier en ‘flexibele werkregelingen’ op vijf.

CSR

Dit jaar is er zelfs geen enkel criterium dat een wezenlijke voor- of achteruitgang maakt. “Aandacht voor milieu en maatschappij, het zogenaamde corporate social responsibility of CSR, slaagt er niet in de sterke opmars van vorig jaar - in het zog van de klimaatmarsen - voort te zetten”, stelt Denys vast. CSR valt net buiten de top tien.

Gezien de huidige ontwikkelingen in het kader van corona valt het, volgens hem, wel te verwachten dat er volgend jaar meer wijzigingen zullen zijn. “Zo is het voorspelbaar dat de factor ‘werkzekerheid’ in belang zal toenemen en de factor ‘salaris’ zal afnemen.”

Criteria bij de keuze voor een werkgever?

% van respondenten die dit criterium vermelden in hun top vijf

1. Loon en voordelen 64%
2. Werksfeer 53%
3. Werkzekerheid 52%
4. Balans werk/privé 48%
5. Flexibele werkregelingen 39%
6. Toekomstperspectieven 37%
7. Locatie bedrijf 34%
8. Financiële gezondheid 29%
9. Interessante jobinhoud 26%
10. Opleidingen 24%

Lees ook: Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

(William Visterin) - Bron: Randstad 2020

5 augustus 2020
Anderen bekeken ook