Variabel loon
Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Hoe groot is jouw bonus dit jaar?

Jouw loon in bitcoin: kan dat wel?

Bitcoin munt en eurobiljetten
Terwijl de Bitcoin-koers gekke sprongen maakt, opperen werknemers hier en daar om hun loon in cryptomunten als de bitcoin te ontvangen. Maar kan dat wel?

Virtuele munten raken alsmaar meer ingeburgerd. Ook omdat meer gerenommeerde financiële spelers, zoals PayPal, erop inzetten. “Enkele collega’s kwamen nu ook met de vraag om in bitcoin te worden uitbetaald”, vertelt Steffen Brans, CEO van het Belgische digitale consortium Appwise, Wisemen en Banzai Studios. “Momenteel kijken we wat wettelijk mogelijk is.”

In België

Op dit moment laat de Belgische wetgeving loonuitbetalingen in virtuele munten nog niet toe. Artikel 4 van de loonbeschermingswet bepaalt dat uitbetalingen moeten gebeuren in een munt die wettelijk gangbaar is in België, wanneer de werknemer er zijn activiteit uitoefent. Daar vallen bitcoin of andere cryptovaluta vooralsnog niet onder.

In Nederland

Andere Europese landen experimenteren er al langer (legaal) mee. Zo betaalt het Nederlandse online wisselkantoor BTC Direct zijn werknemers al sinds 2018 in bitcoin uit, althans het bedrag boven de grens van het minimumloon. Alles daaronder wordt nog altijd in euro’s uitbetaald, zoals de Nederlandse wet het voorschrijft.

Risico

Al is er nog een andere kwestie: met de forse koerswisselingen zijn cryptomunten als de bitcoin vaak erg volatiel. Omgerekend naar euro kan er maandelijks dus een erg verschillend bedrag op je rekening verschijnen. Dat moet je incalculeren, want je hypotheek die werkt bijvoorbeeld altijd wel in euro.

(William Visterin)

20 januari 2021
Anderen bekeken ook