Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Je brood verdienen met handgemaakte spullen weer 'hot'

Veerle Van Overloop in haar keramiekatelier: "Ik heb ooit een klok gebruikt om te meten hoelang ik aan één stuk werk. Dat doe ik nooit meer. Veel te demotiverend (lacht)."
Steeds meer jongeren herontdekken de charme van handgemaakte spulletjes. Niet alleen om te kopen, maar zelfs om er hun brood mee te verdienen.
Veerle Van Overloop in haar keramiekatelier
Veerle Van Overloop in haar keramiekatelier: "Ik heb ooit een klok gebruikt om te meten hoelang ik aan één stuk werk. Dat doe ik nooit meer. Veel te demotiverend (lacht)."

Ondanks een artistieke opleiding belandde Cindy Iwens als bediende bij een staalbedrijf. “Ik koos voor zekerheid, maar ging langzaam dood in die job.” Een uitweg vond ze door kledij te maken onder het label Lovely Mariquita. “Het is héél arbeidsintensief om alles van a tot z met de hand te maken. Maar Mensen betalen graag een extraatje voor een uniek stuk. Ik keer dus waarschijnlijk niet meer terug naar een kantoorjob.”

Winstgevend?

Toch kan niet elke creatieve ondernemer overleven met de winst op zelfgemaakte spulletjes. Veerle Van Overloop maakt servies en werkt daarnaast nog halftijds in een bibliotheek. “Investeren in een keramiekoven koste stukken van mensen. Maar in mijn atelier kies ik tenminste alles zelf: van het ontwerp tot de technieken. Buiten alle verwachting, was er meteen veel vraag van winkels.”

Met handwerk gaat er ook wel eens iets mis. Niet altijd een nadeel? “Want zo kom ik soms op nieuwe ideeën voor een ontwerp. Bij een volledig machinaal proces heb je dat niet”, zegt Roos Vandekerckhove die een in haar textielatelier breigoed produceert. Ludovik Colpaert en Flor Janssens combineren handgemaakt met een machinale productie in hun juweelcollecties voor Atelier 11. “Als we alles helemaal met de hand maken, worden onze juwelen onbetaalbaar”, vertelt Ludovik.

Dat het niet eenvoudig is om van handmade je inkomen te maken, weet ook Mieke De Winter. In haar winkel Mieke verkocht ze aanvankelijk zelfgemaakte spulletjes. “Maar eens de winkel goed draaide, bleef er amper tijd over om zelf spullen te maken. Uiteindelijk vind ik het dus leuker om met de zaak bezig te zijn en spullen van anderen te verkopen.”

(ks) 

27 januari 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook