Wat zijn de belangrijkste taken van een interne auditor?
"De belangrijkste taken van een interne auditor zijn het controleren van alle processen in de verschillende afdelingen van een bedrijf vanuit een globaal standpunt, om na te gaan of er fouten of risico's zijn”, aldus Aline.
“Wanneer dit het geval is, dan is het de taak van een interne auditor om oplossingen te vinden en de medewerkers van de organisatie te adviseren om de kwaliteit van de procedures te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om toegevoegde waarde te creëren en de productiviteit binnen de organisatie of de afdeling te verhogen.”
Let wel, de functie van een interne auditor is heel anders dan die van een externe auditor. De opdracht van deze laatste bestaat erin de conformiteit en de geldigheid van de financiële staten van een onderneming na te gaan. Hij is geen werknemer van de geauditeerde organisatie.
Zijn interne auditors gegeerd op de Belgische arbeidsmarkt?
"Professionals die op zoek zijn naar een job als interne auditor hebben vaak de ‘luxe’ om te kunnen kiezen uit meerdere aanbiedingen, net omdat er meer vacatures zijn dan er kandidaten zijn”, weet Aline.
Naar verluidt steeg de vraag naar interne auditors het afgelopen jaar met maar liefst 56% ten opzichte van een jaar geleden. Het merendeel van de interne audit vacatures bevindt zich in Vlaanderen en Brussel.
Welke vaardigheden zijn essentieel voor een succesvolle interne auditor?
"Een goede interne auditor moet over een kritische geest beschikken om alle processen van een bedrijf optimaal te controleren. Hij moet in staat zijn om een stap terug te kunnen nemen”, weet Aline.
"Sterke communicatievaardigheden en aandacht voor detail zijn eveneens noodzakelijk. Een diploma in economie of management engineering is uiteraard een sterke troef. Deze opleidingen bieden immers een goede algemene en diverse kennis op.”
Hoeveel verdient een interne auditor gemiddeld?
Volgens de meest recente salary survey van Robert Walters ligt het gemiddelde salaris voor een junior interne auditor met 5 tot 7 jaar ervaring tussen de 51.000 en 84.000 euro bruto per jaar. Iemand die minstens 7 jaar in het vak zit, verdient tussen de 78.000 en 94.000 euro bruto per jaar. Voor een interne auditor met meer dan 15 jaar ervaring ligt het gemiddeld bruto jaarloon tussen de 94.000 en 126.000 euro.
"Dit salaris hangt echter sterk af van de sectoren en de grootte van de bedrijven waar de interne auditor tewerkgesteld is, maar in de meeste gevallen wordt dit loon nog verder aangevuld met extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een laptop, gsm, verzekeringspakket enzovoort”, vervolledigt Aline.
Wat zijn de voordelen van werken als interne auditor?
"Eerst en vooral is er het menselijk contact. Interne auditors staan regelmatig in contact met de andere medewerkers binnen de organisatie. Ze hebben een stapje voor om intern te evolueren, aangezien ze kennis en een overzicht hebben van hoe de verschillende afdelingen werken”, vertelt Aline.
“Wie werkt voor een internationale organisatie krijgt bovendien vaak de kans om te reizen. De processen zijn van land tot land relatief gelijk, maar worden vaak niet op dezelfde manier toegepast. Het is dan aan een interne auditor om de verschillende sites te bezoeken om de nodige analyses uit te voeren.
Heeft automatisatie een invloed op de toekomst van een interne auditor?
“Hoewel digitalisering het mogelijk maakt om processen te automatiseren, zullen interne auditors altijd nodig zijn binnen een organisatie. Het menselijke aspect en de kritische geest blijven onvervangbaar om alle procedures binnen de organisatie te controleren en het gepaste advies te kunnen geven”, besluit Aline.
Iets voor jou?
Lijkt deze job jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel onze meest recente vacatures binnen interne audit.
(sb/ss) - Bron: Robert Walters
- Jobs voor interne auditor
-
Boekhouder is geen knelpuntjob meer
Er is geen tekort meer aan boekhouders en schilders. Dat blijkt uit de lijst met knelpuntberoepen van VDAB. Technici en zorgverleners blijven zorgenkindjes.
-
Maximaliseer je loon: 7 tips van headhunters
De grootste opslag komt bij verandering van werkgever of functie. Maar hoe weet je hoeveel ruimte er is om te onderhandelen zonder je kans te verknallen?
-
Zo onderhandel je over een loonsverhoging
Vragen om een loonsverhoging is vaak een delicate kwestie. Dankzij onze raadgevingen vergroten je kansen op een hoger salaris. Succes!
-
Belg verdient 3.329 euro bruto per maand
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon anno 2018 in België bedraagt 3.329 euro. De lonen zitten in de lift. Al zijn de regionale verschillen vrij groot. Kijk zelf maar...
-
Werken bij de bank: om de vijf jaar een andere job
Een rijk gevulde carrière: dat vat de loopbaan van Bruno Smet (53) bij ING best samen. En hij is klaar voor een volgende uitdaging bij zijn werkgever.
-
In deze jobs verdien je véél geld voor weinig uren
Wie een riant loon wil opstrijken, moet doorgaans lange dagen maken. Al is dat niet altijd het geval. In de volgende functies krijg je mooi betaald, voor relatief weinig werkuren. Iets voor jou?
-
Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
-
Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?
We worden zonder grenzen geboren, maar grenzen stellen en je bewust worden van jouw grenzen is enorm belangrijk voor goede werkrelaties.
-
40 procent van online kledij wordt teruggestuurd
Is het fenomeen van ‘mijn woonkamer als pashokje’ stilaan voorbij? Sommige plaatselijke webwinkels laten hun klanten betalen voor retourverzendingen.