Go for happy
Vorige

1 van 706

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Mede mogelijk gemaakt door: Vlaamse overheid

“Iedereen is anders”

Diversiteit_Vlaamseoverheid_01.pg
“Wij willen de arbeidskansen voor mensen met een beperking of chronische ziekte maximaliseren”, zegt Leen De Bolle, rechts op de foto naast Gabriela Necula.
Heb je een beperking of chronische ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula, expert handicap & chronische ziekte. Zij zet samen met haar collega’s diversiteit op de kaart binnen de Vlaamse overheid.

Hoe zou je je job samenvatten?

Gabriela Necula: “Mijn job werd in het leven geroepen om het diversiteitsbeleid van de Vlaamse overheid in daden om te zetten. Ik heb het dan vooral over mensen die een langdurige fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperking hebben waardoor ze structurele drempels op de werkvloer ervaren. De Vlaamse overheid wil dat het ook voor die mensen mogelijk wordt om aan het arbeidsproces deel te nemen. Concreet doen we dat met tewerkstellingsondersteunende maatregelen (TOM). Dit zijn maatregelen waarmee de werkomgeving ook voor mensen met een beperking toegankelijk wordt.”

Lees ook: Dé 3 voordelen van diversiteit op de werkvloer

Over welke beperkingen en maatregelen kan het zoal gaan?

“Voor mensen met een visuele beperking kan braillesoftware erg nuttig zijn. Mensen met een auditieve beperking kunnen dan weer nood hebben aan geluidsversterkende systemen. Of tolken die hen toelaten om deel te nemen aan vergaderingen. Bij fysieke beperkingen denk ik in de eerste plaats aan zaken die het leven van rolstoelgebruikers gemakkelijker maken. Geschikte deuren die vlot open- en dichtgaan bijvoorbeeld.”

Houden jullie ook rekening met psychische beperkingen?

“Absoluut. We zien trouwens de voorbije jaren dat het aantal mensen met een psychische kwetsbaarheid aanzienlijk toeneemt. Denk maar aan de stijging van het aantal burn-outs. We zien het effect daarvan op de werkvloer. Ook voor die mensen worden er maatregelen voorzien, zoals coaching of psychologische begeleiding.”

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

De Vlaamse overheid gaat voor een aanpak op maat. Wat betekent dit voor jou in de praktijk?

“We vertrekken altijd van de persoonlijke situatie. Iedereen is anders. In het intakegesprek zal ik vooral luisteren. Het is een vertrouwelijk gesprek waaraan alleen de persoon met de beperking en ikzelf deelnemen. Op basis van al de informatie over de beperking die ik verzamel, maak ik een analyse. Welke noden heeft de persoon? Op welke drempels zal men stoten wanneer men de job uitvoert? Hoe kunnen we die obstakels met redelijke aanpassingen wegwerken?"

"Met die analyse kunnen we dan de volgende stap zetten: een integratieprotocol opmaken. Dat komt er na een gesprek met het personeelslid, de leidinggevende aan wie de persoon met een beperking rapporteert, iemand van HR en een expert handicap & chronische ziekte. Het is aan de expert om het gesprek in goede banen te leiden en het protocol op te maken. In het protocol worden zowel de job als de handicap of chronische ziekte omschreven. Daarnaast worden de maatregelen die tot een geslaagde tewerkstelling moeten leiden, opgesomd.”

“Die maatregelen kunnen van materiële en/of immateriële aard zijn. Zo kan een aangepaste bureaustoel of een vergrotingssoftware helemaal oké zijn om de drempels weg te werken. Maar specifieke coaching om het takenpakket aan te kunnen of een aantal extra dagen thuiswerk kunnen ook soelaas brengen. Natuurlijk wordt er altijd gekeken of die aanpassingen redelijk zijn en in verhouding staan tot de doelstelling die je als organisatie wilt bereiken.”

Extra: Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken?

Wat geeft jou voldoening in je werk?

“Dat ik mensen kan helpen zodat zij professioneel kunnen blijven functioneren, motiveert me enorm. Mensen vinden het belangrijk dat ze ondanks hun beperking zo autonoom mogelijk kunnen werken. Dat ik m’n steentje daartoe kan bijdragen, geeft me heel wat arbeidsvreugde.

Is er een specifieke case die indruk op jou gemaakt heeft?

“Dan denk ik aan Ingrid. Zij heeft een visuele beperking die maakt dat ze niet meer kan zien. Toch kan zij dankzij de ondersteunende tewerkstellingsmaatregelen aan de slag blijven. In haar getuigenis maakt ze die maatregelen concreet. Stel je voor dat we die maatregelen niet zouden getroffen hebben, dan zou al dat schitterend talent onbenut blijven. Dat ik mensen zoals Ingrid kan begeleiden en mee naast hen kan wandelen in hun traject, dat ervaar ik als een enorme verrijking in m’n leven.”

Wat is de voornaamste les die je uit al je contacten met mensen met een beperking geleerd hebt?

“Het komt erop aan met een andere bril naar mensen met een beperking of chronische ziekte te kijken. Kijk niet naar de beperkingen, maar naar de talenten. En je zult zien hoeveel veerkracht en wilskracht er is bij mensen bij wie het niet evident is om aan het arbeidsproces deel te nemen. Precies daarom zijn ze een bijzondere verrijking voor een team.”

Ontdek: 8 tips om met een handicap jouw droomjob te vinden

_________________________________________

"M'n job betekent veel voor me"

Ingrid Hugelier (Beleidsdomein Onderwijs & Vorming, Vlaamse overheid)

Als blinde persoon is het niet altijd evident om met bepaalde softwareprogramma’s te werken. Maar gelukkig werd er naast spraaksoftware ook een brailleleesregel voor me voorzien. Die zet informatie die op het scherm voorkomt om in brailleschrift. Lezen gaat voor mij iets minder snel dan voor iemand die niet blind is. Ik zie maar 40 karakters tegelijkertijd, waardoor ik veel moet navigeren. Maar ik heb creatieve strategieën ontwikkeld die me helpen om, ondanks m’n visuele beperkingen, toch vlot te werken.

Als het gaat over het verwerken van grote hoeveelheden data, kan ik rekenen op de hulp van een collega. Dat waardeer ik zeer. Zoals de extra vrije dag waarover ik beschik, doordat ik 4/5de werk. Die dag geeft me extra energie, zodat ik de andere dagen het beste van mezelf kan geven. M’n job betekent veel voor me. Hij brengt structuur in m’n leven en laat me toe om m’n steentje bij te dragen aan het onderwijs, een domein dat me als orthopedagoog nauw aan het hart ligt.”

Lees meer: Waarom een collega met een beperking vaak beter presteert

_________________________________________

"Een inclusieve werkomgeving is een belangrijke stap voor een inclusieve samenleving"

Leen De Bolle (Vlaams diversiteitsambtenaar) over de kansen voor personen met een beperking

“We gaan voor een inclusief beleid over de hele lijn. Inclusief denken en handelen gaan bij ons hand in hand. Als Vlaamse overheid zetten we niet alleen in op een inclusieve strategie, we maken ze ook tastbaar. Dat doen we door onder meer de arbeidskansen voor mensen met een beperking of chronische zieke te maximaliseren.

We doen dit aan de hand van een gepersonaliseerde aanpak, waarbij tewerkstellingsondersteunende maatregelen drempels wegnemen. Naargelang de specifieke noden van personen kennen wij dan ook maatregelen toe die hun recht op werk omzetten in de praktijk.

We willen de instroom en doorstroom van mensen met een beperking vergroten. Er is zo veel divers talent dat vandaag nog onbenut blijft. We zien het als onze taak om dat talent kansen te geven, zodat het de ruimte krijgt om te groeien en bloeien en mensen zich niet meer beperkt voelen.

We geloven in de kracht van proactief communiceren en informeren. Wil je weten welke redelijke aanpassingen mogelijk zijn? Die info vind je via onze tool redelijke aanpassingen op onze site www.werkenvoorvlaanderen.be. Daar kun je zien welke maatregelen er mogelijk zijn voor jouw specifieke noden.”

“Samen voor een meer inclusieve werkomgeving. Het is een belangrijke stap naar een inclusievere samenleving. Het verdrag van de Verenigde Naties over personen met een handicap stelt dat mensen met een handicap rechten hebben. Het is een doelstelling die ons nauw aan het hart ligt en waarvoor we ons engageren om ze mee te helpen realiseren.”

Heb je een beperking of chronische ziekte?

Wil je meer weten over de aanpassingen aan de selectieprocedures, zodat jij in de beste omstandigheden kunt deelnemen? Surf naar www.vlaanderen.be en informeer je verder.

CHECK: Wat doet jouw werkgever rond diversiteit?

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

30 oktober 2023
Anderen bekeken ook