Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

7 timemanagement hacks voor op je werk

Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?

We worden zonder grenzen geboren, maar grenzen stellen en je bewust worden van jouw grenzen is enorm belangrijk voor goede werkrelaties.

Muren en grenzen

Je bewust worden van jouw grenzen is enorm belangrijk voor goede werkrelaties. “We worden zonder grenzen geboren en doorheen het leven en met de tijd bouwen we onze grenzen op”, aldus loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “Dikwijls zijn we ons niet bewust van onze grenzen, wanneer we ze wél en niet hebben. Wanneer je je er meer en meer bewust van wordt kan je er ook daadwerkelijk mee aan de slag.” Het is belangrijk dat je zelf kiest wanneer je een grens vastlegt. Zo heb je zelf de keuze tussen een muur opzetten of kiezen voor geen grenzen en alles wat daartussen in ligt.

Gezonde grenzen

“Gezonde grenzen zorgen ervoor dat je apart én geconnecteerd kan zijn tegelijkertijd: je schermt je niet volledig af en je laat je ook nergens inzuigen. Ze maken een verschil in elke relatie, of het nu privé of professioneel is”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Onder ‘apart zijn’ verstaat ze dat je niet verbonden bent met je collega’s en dat de emoties van je collega’s je koud laten. Ook ben je niet echt geïnteresseerd in hun doen en laten. Geconnecteerd zijn is dan weer het andere extreem. Je smelt samen met je collega’s en er is geen verschil meer tussen jezelf en de andere.

Wat doe jij wanneer je favoriete collega een zware periode doormaakt? Als je apart bent, doet dit je niks. Als je te geconnecteerd bent, word je uiteindelijk zelf depressief. Daarom zijn die gezonde grenzen net zo belangrijk. Dan leef je mee en toon je empathie, maar je neemt die gevoelens niet over.

Denken, voelen en doen

Denken, voelen en doen zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Als je geen grenzen kan stellen tussen je denken, voelen en doen, zal je zelf verward zijn en ook verward overkomen naar de buitenwereld toe. Soms is er een muur tussen denken (het hoofd) enerzijds en voelen en doen (het lichaam) anderzijds. Dit resulteert in een virtuele muur tussen hoofd en lichaam.

Veel mensen zijn minder geconnecteerd met hun lichaam. Ze leven en werken vanuit hun hoofd. Bij overmatige stress of burn-out merk je dit vaak en daardoor zal het denken, voelen of doen ‘uitvallen’. Muren tussen denken, voelen en doen zullen ook een effect hebben naar de buitenwereld toe. Bijvoorbeeld een manager die vindt dat zijn medewerkers goed werk leveren (denken) en het niet zegt aan zijn collega’s (doen). Hier is dus een muur tussen denken en doen die mogelijk ook een impact op de collega’s heeft, want zij weten niet dat ze geapprecieerd worden.

Lees ook... Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Gevolgen

Het is belangrijk om te beseffen dat acties gevolgen hebben. Kom jij bijvoorbeeld consequent te laat? Dan is het niet raar dat je werkgever je uiteindelijk de laan uitstuurt. Als jij dan de schuld bij je werkgever legt, zie je de gevolgen van je acties niet in. Een gezonde grens stellen zou dan willen zeggen, dat je beseft dat door consequent te laat te komen de kans bestaat dat je ontslagen wordt. Door de consequenties van je acties in te zien en vooral door je er bewust van te worden, groei je als persoon.

Veralgemenen

Ben jij zo’n persoon die een slechte dag heeft wanneer er één ding misloopt? Dat heet veralgemenen. Zo kan het zijn dat je denkt dat je niet goed bent in het geven van een presentatie, omdat het één keer enorm is misgelopen. Om gezonde grenzen te stellen is het heel belangrijk dat je leert om te relativeren. Het is niet omdat één presentatie heel slecht ging, dat je niet kan presenteren. Probeer het gewoon opnieuw en je zal zien dat het waarschijnlijk een stuk beter gaat.

Lees ook... Bepaal zélf je werkgeluk: 6 tips

Gezonde grenzen zijn de sleutel tot een fijne werksfeer en brengen heel wat rust in je professioneel leven. Wil je graag wat meer weten over grenzen, neem dan een kijkje in het boek ‘Boundaries’ van Anné Linden.

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor het inzicht. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook. 

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) of doe de loopbaantest. 

1 december 2020
Anderen bekeken ook