Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Hoe kom je tot rust na een dag thuiswerken? 5 tips

Hoe kom je tot rust na een dag thuiswerken
Het is 17:00 uur. Je klapt de laptop dicht. Je werkdag zit erop. Maar een gesloten laptop betekent niet automatisch dat je hersenen het tabblad ‘werk’ ook afsluiten. Hoe unplug je jezelf na een dag thuiswerken en kom je écht tot rust? Met deze tips wordt het alvast een stuk gemakkelijker.

1. Creëer letterlijk verschil tussen werk en privé

In coronatijd merkten we het al: de grens tussen werken en met je huishouden of gezin bezig zijn, is soms flinterdun. Daarom zorg je best voor een herkenbare, fysieke werkplek waar jij je werkdag doorbrengt. Daar is het liefst ook rustig.

Heb je geen kantoor in huis? Kies dan een hoekje in een slaapkamer, een vaste tafel in de woonkamer of investeer in een scheidingswand of bureauscherm. Na het werken, verlaat je die plek en begeef je je elders in het huis. Zo is het makkelijker om werk en privé van elkaar te scheiden.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

2. Ga wandelen of sporten

Een hele dag zitten doet sowieso al weinig goeds voor je lichaam, dus een beetje fysieke activiteit na het werk helpt om dat goed te maken. Meer nog: tijdens een wandeling of sportsessie raak je ook de mentale beslommeringen kwijt die je tijdens je werkdag hebt opgebouwd. Het is een duidelijke afsluiter die je activeert, nieuwe energie geeft en je ook nog eens helpt om je hoofd leeg te maken.

Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?

3. Bedenk een afsluitritueel

Kinderen hebben nood aan voorspelbaarheid, maar wist je dat je eigen systeem ook nog altijd reageert op vaste rituelen? Zo zijn er heel wat dingen die je hersenen duidelijk registreren als ‘afsluitmoment’. Denk maar aan je dag altijd afronden met een belletje naar een collega, je e-mails in vaste volgorde afwerken, je takenlijst voor morgen opschrijven en je bureau weer netjes maken.

Je kunt het ritueel ook verderzetten in je privésfeer. Een kop thee of koffie drinken aan de keukentafel, even de hond uitlaten of de ochtendkrant uitlezen, bijvoorbeeld.

4. Neem de tijd om op te ruimen

Een propere en cleane omgeving zorgt ook voor rust in je hoofd. Liggen je laptop en documenten nog in het zicht? Steek die dan in een lade of werktas. Rond je dag af door je kantoor of bureau kort en grondig op te ruimen, de gebruikte glazen en borden mee naar de keuken te nemen, kabels weg te bergen en de plantjes water te geven.

Je hoeft niet in een Pinterestwaardige omgeving te werken, maar hoe rustiger je werkplek, hoe beter. Ontspullen is ontspannen!

Ontdek: 6 slimme tips voor een net bureau

5. Houd je werkcommunicatie clean

Het is natuurlijk heel tof dat we tegenwoordig onze mails niet alleen op onze laptop zien binnenkomen maar ook via de gsm, smartwatch en tablet. Toch zorgt dit ook voor een onrustig gevoel. Stel daarom duidelijke grenzen voor jezelf en bepaal hoe jij je werkcommunicatie zo clean mogelijk houdt.

Je kunt per toestel in je instellingen aangeven welke meldingen, pings en dings je wel of net niet wilt ontvangen. Zo voorkom je de verleiding om toch nog ‘die ene mail’ te beantwoorden.

CHECK: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(ZINNIG)

17 april 2023
Anderen bekeken ook