Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 970

Volgende
Volgend artikel:

Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

Dé ultieme tip: gebruik de kracht van het ritueel

ritueel in de natuur
Beter presteren? Gelukkiger zijn? Meer betekenis geven aan je leven? Daar zijn tig verschillende manieren voor. De ene werkt al beter als de andere. De Nederlandse Casper ter Kuile, medeoprichter van het consultancybureau Sacred Design Lab in New York, zweert bij rituelen. Hij schreef er zelfs een boek over...

“Onze technologische maatschappij geeft ons vaak het gevoel dat we geïsoleerd zijn. Dat we beroofd worden van een levensdoel”, schrijft de Nederlandse zakenman op de achterflap van zijn boek ‘De kracht van het ritueel’. En daar zit best wel een waarheid in.

Hoe kun je je verbonden voelen met jezelf, met elkaar en met de wereld? Casper ter Kuile toont dat je tijdens en uit je alledaagse bezigheden nieuwe rituelen kunt creëren. Uit de boeken die je leest kun je universele levenslessen halen. Op de sportschool train je niet alleen je spieren, maar voel je je ook verbonden met anderen. En een telefoon kun je gewoon uitzetten als je beseft dat je even rust nodig hebt.

Geluk zit dieper

In ‘De kracht van het ritueel’ nodigt Casper ter Kuile je uit om dit soort alledaagse handelingen uit te diepen tot momenten van geluk en contact. Het boek laat zien dat wat we al de hele dag doen niet alleen belangrijk is, maar zelfs de basis kan zijn van innerlijke reflectie en wezenlijke zingeving.

4 niveaus

Klinkt dat te hol? In het boek vind je een waslijst praktische tips. Zo raadt de auteur aan om dagelijkse rituelen te creëren. Wees bijvoorbeeld elke dag dankbaar voor iets, reflecteer af en toe, lees een goed boek, … Zodra je in verbinding staat met jezelf, ben je volgens ter Kuile klaar voor het tweede niveau: contact maken met anderen. Dat houdt in dat je – uiteraard zonder smartphone – bijvoorbeeld samen met anderen eet, met een vriend(in) sport, met gelijkgestemden lacht of praat … Iets delen, dat zogenoemde communitygevoel, is ontzettend belangrijk.

Het derde niveau houdt in dat je contact maakt met de natuur. Omdat de natuur nieuwe prioriteiten geeft zonder zelfzuchtigheid, bitterheid of wanhoop. Trek er dus vaak op uit. Maak een wandeling in het bos of struin dwars door de velden. Geef al je zintuigen de kost en vier de seizoenen. Tenslotte is het tijd voor transcendentie. Casper ter Kuile bedoelt hiermee dat je er een gewoonte van moet maken om regelmatig te mediteren, bidden, je dankbaarheid uiten …

(em) - ‘De kracht van het ritueel’, Casper ter Kuile, Uitgeverij Promotheus, ISBN: 9789044645026

29 juli 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook