Hoe groot is jouw kans op promotie?
Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?
Bazen zijn altijd op zoek naar de geknipte ‘man’ voor de job. En wat met vrouwen? Als een vrouw het moet opnemen tegen een man, die een identiek diploma en evenveel bedrevenheid heeft, zal ze negen op de tien keer het onderspit moeten delven. De reden? Mannen lijken zich beter te presenteren. Sterker nog: ze durven zelfs overdrijven om er als beste kandidaat uit te komen.
Waar mannen zeker zijn van hun stuk, twijfelen vrouwen veel te vaak aan zichzelf. Hoor je altijd een stemmetje in je hoofd dat zegt: wanneer gaat iedereen zien dat ik eigenlijk niets kan? Dan heb je misschien last van het imposter syndrome, ofwel: het oplichterssyndroom. Je gelooft dat je niets kunt, en wacht op het moment dat je door de mand gaat vallen. Als je kans maakt op een promotie, denk je dat je nog niet klaar bent en eerst moet bijleren. Maar het is net die bescheidenheid die dodelijk kan zijn voor je verdere loopbaan.
Lees ook: Vrouwen zijn bescheidener en staan daarom minder in de kijker
Dat vrouwen zichzelf sneller onderschatten dan mannen, is niet zo abnormaal. Al eeuwenlang leven we in een mannenwereld. Wie bracht er vroeger brood op de plank en wie zorgde er voor de kinderen? Juist ja! De rollenpatronen zitten zo ingebakken in onze cultuur, dat vandaag in films, boeken en toneelstukken de vrouw nog altijd als ‘mooi’ en ‘zachtaardig’ wordt neergezet, terwijl de mannen carrière maken. Daar komt dat onzekere gevoel vandaan.
Je zou denken: als je succesvol bent, raak je zo van het oplichterssyndroom af. Maar niets is minder waar. Als de overwinningen zich opstapelen, wordt het verlammende gevoel van zelftwijfel alleen maar groter.
Extra: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?
Hoe vind je het geloof in jezelf dan wel terug, en wat kun je doen om je sterker te profileren? Wij helpen je op weg.
Praten lucht op. Al helemaal als je in gesprek gaat met mensen die zich herkennen in je verhaal. Wedden dat je geniale, inspirerende vrouwen kent die evengoed last hebben van twijfels, ook al dacht je van niet?
Mannen zijn beter in het opsommen van hun successen. Meer nog: soms durven ze het net iets groter maken dan het in werkelijkheid is. Vrouwen daarentegen zijn een stuk bescheidener. Zelfs al heb je een bedrijf van de ondergang gered, de kans is groot dat je het vertelt als verdienste ‘van het hele team’. Daar is uiteraard niets mis mee, maar zeg dan wel wat je rol was binnen de groep. Durf gewoon eens te stoefen.
Word als vrouw meer gehoord op je werk: 6 tips
Weet je wie je echt bent? Pas als je goed naar jezelf hebt gekeken, kun je de rest van de wereld laten zien wie je écht bent. Waar kom je vandaan en wat heeft ervoor gezorgd dat je bent zoals je bent? Waar geloof je in, en waar liggen je grenzen? Waar maak je graag tijd voor en hoe zie je je toekomst? Vertel je eigen verhaal. Dat gaat een stuk vlotter als je het antwoord kent op alle vragen.
Het lijkt moeilijker dan het is. Met een website, een blog of gewoon je sociale media kun je makkelijk opvallen. Een tip: neem al je profielen grondig onder de loep en zorg dat alles naadloos op elkaar aansluit. Het plaatje moet kloppen, dus wees consequent in de kleding die je op foto’s draagt, de taal die je gebruikt in reacties of berichten …
Weet je niet waar eerst te beginnen? Geen zorgen. Tegenwoordig vind je honderd-en-een psychologen, coaches en therapeuten die je kunnen helpen om het beste in jezelf naar boven te halen. Schrijf je in voor een assertiviteitscursus of een opleiding om de leider in jezelf wakker te maken. Als je er beter van wordt, is het z’n geld toch meer dan waard?
Wanneer ben je een alfaman/-vrouw? Doe de test!
(dt/em) - Bron: Intermediair
20 september 2021Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?
Een personal brand is belangrijker dan ooit, ook in de zoektocht naar een nieuwe job. Daarom deze tips!
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Ze is Europa’s belangrijkste flik als hoofd van Europol. Maar wat kan jij leren van Catherine De Bolle? Deze 5 zaken...
België staat op plaats 19 (op 100) als het gaat om gelijkheid en carrièremogelijkheden voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Wie voert de lijst aan?
Het is een cliché dat vrouwen veel praten, want op de werkvloer houden ze vaker hun mond dan mannen. Wil jij meer gehoord worden? Lees dan onderstaande tips.
Een goede balans vinden tussen werk en privé? Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen er beter in zijn dan mannen.
Op 27 maart 2024 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in chemie of life sciences.
Een magazijn is de drijvende kracht achter vele bedrijven. Maar wat houdt het werk van een magazijnier precies in? En wat kan je als magazijnier verdienen?