Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 970

Volgende
Volgend artikel:

Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

Hoe je als vrouw sterker profileren op de arbeidsmarkt?

Vrouw sterker profileren
Vrouwen doen het tegenwoordig een pak beter op de schoolbanken, maar op de werkvloer moeten ze nog veel te vaak het onderspit delven tegen hun mannelijke collega’s. Heb je er als vrouw genoeg van? Vijf tips om sterker in je schoenen te staan.

Bazen zijn altijd op zoek naar de geknipte ‘man’ voor de job. En wat met vrouwen? Als een vrouw het moet opnemen tegen een man, die een identiek diploma en evenveel bedrevenheid heeft, zal ze negen op de tien keer het onderspit moeten delven. De reden? Mannen lijken zich beter te presenteren. Sterker nog: ze durven zelfs overdrijven om er als beste kandidaat uit te komen.

Waar mannen zeker zijn van hun stuk, twijfelen vrouwen veel te vaak aan zichzelf. Hoor je altijd een stemmetje in je hoofd dat zegt: wanneer gaat iedereen zien dat ik eigenlijk niets kan? Dan heb je misschien last van het imposter syndrome, ofwel: het oplichterssyndroom. Je gelooft dat je niets kunt, en wacht op het moment dat je door de mand gaat vallen. Als je kans maakt op een promotie, denk je dat je nog niet klaar bent en eerst moet bijleren. Maar het is net die bescheidenheid die dodelijk kan zijn voor je verdere loopbaan.

Lees ook: Vrouwen zijn bescheidener en staan daarom minder in de kijker

Klassieke rollenpatronen

Dat vrouwen zichzelf sneller onderschatten dan mannen, is niet zo abnormaal. Al eeuwenlang leven we in een mannenwereld. Wie bracht er vroeger brood op de plank en wie zorgde er voor de kinderen? Juist ja! De rollenpatronen zitten zo ingebakken in onze cultuur, dat vandaag in films, boeken en toneelstukken de vrouw nog altijd als ‘mooi’ en ‘zachtaardig’ wordt neergezet, terwijl de mannen carrière maken. Daar komt dat onzekere gevoel vandaan.

Je zou denken: als je succesvol bent, raak je zo van het oplichterssyndroom af. Maar niets is minder waar. Als de overwinningen zich opstapelen, wordt het verlammende gevoel van zelftwijfel alleen maar groter.

Extra: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

Profileren kun je leren

Hoe vind je het geloof in jezelf dan wel terug, en wat kun je doen om je sterker te profileren? Wij helpen je op weg.

1. Wees eerlijk

Praten lucht op. Al helemaal als je in gesprek gaat met mensen die zich herkennen in je verhaal. Wedden dat je geniale, inspirerende vrouwen kent die evengoed last hebben van twijfels, ook al dacht je van niet?

2. Stoefen mag

Mannen zijn beter in het opsommen van hun successen. Meer nog: soms durven ze het net iets groter maken dan het in werkelijkheid is. Vrouwen daarentegen zijn een stuk bescheidener. Zelfs al heb je een bedrijf van de ondergang gered, de kans is groot dat je het vertelt als verdienste ‘van het hele team’. Daar is uiteraard niets mis mee, maar zeg dan wel wat je rol was binnen de groep. Durf gewoon eens te stoefen.

Word als vrouw meer gehoord op je werk: 6 tips

3. Vertel je eigen verhaal

Weet je wie je echt bent? Pas als je goed naar jezelf hebt gekeken, kun je de rest van de wereld laten zien wie je écht bent. Waar kom je vandaan en wat heeft ervoor gezorgd dat je bent zoals je bent? Waar geloof je in, en waar liggen je grenzen? Waar maak je graag tijd voor en hoe zie je je toekomst? Vertel je eigen verhaal. Dat gaat een stuk vlotter als je het antwoord kent op alle vragen.

4. Laat je zien

Het lijkt moeilijker dan het is. Met een website, een blog of gewoon je sociale media kun je makkelijk opvallen. Een tip: neem al je profielen grondig onder de loep en zorg dat alles naadloos op elkaar aansluit. Het plaatje moet kloppen, dus wees consequent in de kleding die je op foto’s draagt, de taal die je gebruikt in reacties of berichten …

5. Investeer in jezelf

Weet je niet waar eerst te beginnen? Geen zorgen. Tegenwoordig vind je honderd-en-een psychologen, coaches en therapeuten die je kunnen helpen om het beste in jezelf naar boven te halen. Schrijf je in voor een assertiviteitscursus of een opleiding om de leider in jezelf wakker te maken. Als je er beter van wordt, is het z’n geld toch meer dan waard?

Wanneer ben je een alfaman/-vrouw? Doe de test!

(dt/em) - Bron: Intermediair

20 september 2021
Anderen bekeken ook