Ontslag nemen
Vorige

1 van 98

Volgende

Hoe besmettelijk is een collega die ontslag neemt?

Besmettelijkheid ontslag collega
Het ontslag van een collega kan ook voor jou een onzekere wake-up call zijn… Zit je zélf nog wel op de juiste plek? Doe je je job écht nog graag? En waarom zou jij nu ook niet uitkijken naar een nieuwe uitdaging?

Vraag en antwoord

Samenwerken schept een band en met wat geluk zorgt het dagdagelijkse teamwork voor een aangename werkroutine of in sommige gevallen zelfs voor een hechte vriendschap. Wanneer een naaste collega ontslag neemt, kan dat voor de nodige vragen en een bepaalde onzekerheid zorgen, zeker als het ontslag redelijk onverwacht komt.

Wat zijn of haar beweegredenen ook zijn, onbewust ga je die toch reflecteren op je eigen situatie en ga je de focus leggen op wat er niet zo goed loopt op je werk.

Word je inzet voldoende gewaardeerd? Verdien je wel genoeg? Wat met je werk-privébalans? Is de werksfeer nog wel ok en hoe is de professionele omgang met je leidinggevende? Is dit je droomjob of moet je nu - net als je ex-collega - ook dringend op zoek naar een andere job die jou gelukkiger maakt? Kortom, een onzekere fase met heel wat vragen die door je hoofd spoken…

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Gebruik het ontslag van je collega

Toch hoeft het ontslag van je (ex-)collega jou geen stress te bezorgen of te demotiveren. Jouw collega die zelf ontslag neemt, heeft die keuze gemaakt voor zichzelf. Betrek zijn of haar problemen of ergernissen die tot het ontslag geleid hebben, niet op jouw eigen werksituatie.

Deel je toch dezelfde professionele ergernissen en frustraties? Probeer dan uit te zoeken wat jou hierbij kan helpen. Gebruik het ontslag van je collega om ook jouw grieven bij de baas op tafel te leggen en stel positieve veranderingen voor. Kijk je vol bewondering naar zijn of haar carrièreswitch? Misschien is dit dan wel de trigger om - al dan niet na loopbaanbegeleiding - ook jouw perfecte job te vinden?

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

Bekijk het positief

Laat het afscheid vooral jouw persoonlijke arbeidsvreugde op de werkvloer niet besmetten. Voor elke deur die dicht gaat, gaat er een andere weer open - ook op het werk. Voor elke leuke collega die weggaat, komt er wel een (hopelijk minstens even leuke) nieuwe collega in de plaats. Wie weet krijg je er weer een nieuwe toffe collega of BFF (Best Friend Forever) bij?

Lees ook: Zijn jouw collega’s ook jouw vrienden?

(fd)

18 maart 2022
Anderen bekeken ook