Collega's
Vorige

1 van 573

Volgende
Volgend artikel:

Een relatie op het werk: de do’s en don’ts

15 bewezen tips om vrienden te maken op je werk

Heb je een bestie op het werk die het voor je opneemt als je baas je uitkaffert? Leuk, maar niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.

1. Smalltalk

Soms ongemakkelijk, maar echt noodzakelijk om een goede basis voor een vriendschap te leggen. ‘Hoe lang werk je hier al?’ of ‘Hoe ben je hier terecht gekomen?’ zijn de perfecte openingszinnen.

2. Geen schaamte

Het is niet makkelijk om op een collega af te stappen waarmee je zelden of nooit moet samenwerken. Kom je iemand in de gang tegen die je nog niet kent? Stel jezelf dan eens voor, en stel zelf ook wat vragen. Voor je het weet, zit je na het werk samen op café.

3. De cafetaria

Eet je lunch niet achter je computer op, maar ga naar de cafetaria of de lunchroom. Alleen zo leer je mensen kennen op een heel andere manier.

4. Een kopje koffie

Pauze? Vraag dan eens om een koffie buitenshuis te gaan drinken. Je hebt net genoeg tijd om elkaar wat beter te leren kennen, en net niet té veel tijd voor ongemakkelijke stiltes. Heeft je collega geen zin? Dan heb je tenminste geprobeerd.

5. De teambuildings

De perfecte manier om buiten de kantooruren iemand te leren kennen? De teambuildings. En dat kan gaan van een hele dag samen sporten, tot een simpele afterwork drink. Gooi jezelf in de massa, er zal altijd wel iemand openstaan voor een gesprek.

Lees ook: De comeback van de teambuilding

6. De kleine clubjes

Geen afterwork drinks of groepsactiviteiten binnen het bedrijf? Zet dan zelf iets op poten. Een boekenclub, een loopteam of een voetbalploeg, bijvoorbeeld.

7. Smakelijke traktaties

De liefde gaat door de maag, dus als je verjaart of net mama of papa bent geworden, trakteer dan met iets lekkers. Collega’s komen je feliciteren, en voilà, het gesprek is geopend.

8. De juiste lichaamstaal

Armen gekruist, koptelefoon op en hoofd naar beneden: het signaal dat je niet gestoord wilt worden. Soms kan dat, maar zeker niet altijd. Zorg er dus voor dat je makkelijk aanspreekbaar bent door af en toe rond te kijken en eens te glimlachen naar anderen.

9. Je authentieke zelf

Dat betekent dat je helemaal jezelf moet zijn en blijven. Wees niet te opdringerig en zeg vooral wat je denkt, niet wat anderen willen horen.

10. Teamwork

Banden smeden? Dat is samen strijden voor iets. Werk je samen met een collega aan een moeilijk dossier? Ondersteun elkaar en maak er samen het beste van.

Ontdek: Deze 3 zaken bepalen de kracht van je team

11. De sociale media

Sommige houden werk en privé liever gescheiden, en dat is oké. Anderen willen niets liever dan met collega’s online grappen en grollen uithalen. Maak dus vrienden op Facebook, LinkedIn en Instagram, en voor je het weet heb je een nieuwe beste vriend gevonden.

12. De jonkies van het team

Misschien wel de makkelijkste manier om vrienden te maken: zoek collega’s die net als jij nog maar net van functie veranderd of helemaal nieuw zijn in het bedrijf. Je hebt al meteen één ding gemeenschappelijk. Wedden dat je nog meer interesses deelt?

13. Geen geroddel

Toegegeven: het is niet simpel om je niet te laten meeslepen in het geroddel op kantoor. Toch doe je er best niet aan mee. Je kunt bruggen opblazen die nog niet eens gebouwd zijn.

CHECK: 5 tips om roddels op het werk te voorkomen

14. Happy hour

Iedereen is anders buiten de kantoormuren. Heb je het gevoel dat het klikt met een paar collega’s? Nodig hen dan uit voor een happy hour op het einde van de week. Mensen zijn veel losser buiten het werk.

15. Niets forceren

Alles geprobeerd zonder resultaat? Geen zorgen, misschien heb je gewoon wat meer tijd nodig. Het laatste wat je moet doen, is vriendschappen forceren. Bovendien hoef je niet per se vrienden op het werk te hebben om je job leuk te vinden. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel. Met of zonder workbuddy’s.

Hou je collega's te vriend: 5 tips!

(dt/em) - Bron: CareerAddict

22 juli 2023
Anderen bekeken ook