Collega's
Vorige

1 van 454

Volgende

Is jouw collega te vertrouwen? Checklist: 9 signalen

Elk bedrijf heeft z’n eigen cultuur. Maar het zijn je collega’s die de sfeer maken en ervoor zorgen dat je blijft. Dus ja, als je collega’s ook échte vrienden zijn, kan je geluk niet op. Weet je niet zeker of je ze kunt vertrouwen? Deze negen signalen vertellen het je.

1. Eigen succes eerst

Hecht je collega meer belang aan z’n eigen successen en denkt hij niet aan het hele team? Opgelet! Op lange termijn leidt zo’n gedrag tot slechte werkrelaties, een competitieve omgeving en wantrouwen. Niet bepaald motiverend voor de rest van het team.

2. Ik, ik en nog eens ik

It takes two to tango. Maar sommige kennen duidelijk de betekenis van het spreekwoord niet. Grote successen heb je vaak niet alleen aan jezelf te danken. Gaat je collega met alle eer lopen? Dan heeft die duidelijk geen respect voor anderen.

3. Roddeltante

Je vindt ze echt overal: personen die het niet kunnen laten om over anderen te roddelen. Dus als je collega je vertelt over het slechte werk van de secretaresse, of het vreemde gedrag van de manager, wees dan maar zeker dat die ook heel wat te vertellen heeft over jou.

4. Lieveling van de baas

Eerlijk: we hebben het allemaal weleens gedaan. Was het niet in school door altijd als eerste je vinger in de lucht te steken, dan was het wel door thuis te helpen terwijl je broer of zus lekker lui in de zetel lag. Iedereen durft al eens te slijmen om op een goed blaadje te staan. En dat is op het werk niet anders. Staat je collega voortdurend bij je baas? Wees dan maar op je hoede. De kans is groot dat hij of zij iedereen afbreekt om zelf in een goed daglicht te staan.

5. Mes in de rug

Iedereen maakt fouten. Als een vriendschap op het werk stukloopt, is dat natuurlijk jammer. Maar als iemand werd ontslagen en je collega was nooit vriendelijk tegen die persoon, dan moet je je toch vragen stellen.

6. Mijn schuld niet

Gebruik je feedback om beter te worden in je job? Goed! Maar niet iedereen heeft die gave. Merk je dat je collega na kritiek de schuld in iemand anders z’n schoenen schuift? Dan hou je beter afstand.

7. Buitenbeetje

Net zoals op school heb je ook op het werk kliekjes. Behoor je niet tot het groepje van je teamgenoten en heb je het gevoel dat ze over je roddelen? Kom dan op voor jezelf zodat je niet nog ongelukkiger wordt. Zo doorbreek je de hiërarchie en stoot je de ‘slechte’ collega stap voor stap van de troon.

8. Liegen en bedriegen

Mist je collega een vergadering omdat hij of zij een belangrijk telefoontje had, maar zag je haar lunchen met vriend(inn)en? Of miste hij of zij een deadline door familiale omstandigheden, terwijl je op Facebook tientallen vakantiefoto’s zag verschijnen? Hoe klein of groot een leugentje ook is, mensen die één keer liegen zullen dat blijven doen.

9. Over lijken

Een beetje competitie kan nooit kwaad, zolang het maar gezond is. Lapt je collega alle regels aan zijn of haar laars? Dan laat die duidelijk zien dat ie er alles aan zal doen om bijvoorbeeld die gegeerde promotie binnen te halen. Iemand die bereid is over lijken te gaan om een doel te bereiken, is niet te vertrouwen.

(dt/em) - Bron: Reader’s Digest 

24 mei 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook