Bedrijfswagen
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?

Mobiliteitsbudget populair
Uit een recente analyse van SD Worx blijkt dat steeds meer werknemers hun recht op een bedrijfswagen inruilen voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken? Tip: niet alleen voor je mobiliteit…

Kies je alternatief voor de bedrijfswagen

Sinds de lancering in maart 2019 wint het mobiliteitsbudget langzaam maar zeker aan populariteit. Zo bedroeg het aantal werknemers dat in 2023 gebruikmaakte van het mobiliteitsbudget zo'n 9.153, een pak meer dus dan de 3.945 gebruikers in 2022. Ook het aantal werkgevers dat een mobiliteitsbudget aanbiedt als alternatief voor de bedrijfswagen is in stijgende lijn: van 443 in 2022 naar 852 in 2023.

Het principe is eenvoudig: met het mobiliteitsbudget krijg je als werknemer de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal pijlers. Zo kun je al naargelang de pijler kiezen uit een milieuvriendelijke bedrijfswagen (bv. elektrische wagen) of een combinatie van duurzame vervoermiddelen (bv. openbaar vervoer, fiets, deelauto). Het eventuele restbedrag van het budget krijg je dan op je bankrekening gestort.

Let wel: een werkgever is - voorlopig - niet verplicht om een mobiliteitsbudget aan te bieden, het is dus een weloverwogen gunst.

Jouw mobiliteitsbudget: 5 vragen beantwoord

Niet alleen voor mobiliteit

De groeiende populariteit van het mobiliteitsbudget is goed nieuws voor het milieu en voor de werknemer. Zeker wanneer je weet dat zo’n budget zelfs gebruikt kan worden voor de huur van je woning of de afbetaling van je hypothecaire lening.

“Het inruilen van de bedrijfswagen heeft het meeste succes bij medewerkers tussen de 25 en 35 jaar. Vooral als de medewerker de auto niet echt nodig heeft of als er voldoende alternatieven voorhanden zijn, zoals in de steden”, weet Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij SD Worx België. “Natuurlijk moet de werkgever eerst deze mogelijkheid invoeren als onderdeel van het loonbeleid.”

Lees ook: Liever wél of geen bedrijfswagen?

“Bij Brusselse werkgevers vindt het mobiliteitsbudget het snelst ingang. Ergens wel logisch: in Brussel werken er veel bedienden en het openbaar vervoer is een alternatief voor het woon-werkverkeer. Wie de bedrijfswagen niet per se privé nodig heeft, zal die sneller kunnen missen.”

“Dat het budget ook kan ingezet worden voor de afbetaling van de hypothecaire lening of voor de huur van de woning draagt zeker bij tot het succes. Dit is mogelijk voor wie binnen een straal van 10 km van zijn vaste plaats van tewerkstelling woont. Maar ook voor wie meer dan 50% van thuis uit werkt. Werkgevers bieden meer flexibiliteit en kunnen zo inspelen op individuele behoeften. Dat is ideaal voor het behoud van medewerkers of om nieuwe aan te trekken.”

E-gids: Dé checklist van alle extralegale voordelen op een rij

Schot in de roos

Het mobiliteitsbudget als instrument in de war for talent dus. Als werknemer kun je er alleen maar je voordeel mee doen. De mogelijkheid om het budget te gebruiken voor huisvestingskosten blijkt dan ook een schot in de roos: in 2023 gebruikte maar liefst 77% van de werknemers een deel van het bedrag om hun huur of hypothecaire lening mee af te betalen - een stijging van 25% ten opzichte van 2023.

Ook de aankoop van een degelijke fiets of een fietsabonnement voor een deelfiets zijn populaire keuzes. Maak jij al gebruik van het mobiliteitsbudget?

Extra: Fietsen heeft de wind in de zeilen

(fd)

15 maart 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook