Vorige

1 van 518

Volgende
Volgend artikel:

Kickstart je zoektocht naar een job in 7 dagen

Het knelpuntberoep van bewakingsagent

5 februari 2020
In de lijst van meest gevraagde jobs in 'bewaking en veiligheid' staat de bewakingsagent bovenaan. Het is dan ook een knelpuntberoep, maar wel eentje dat evolueert.

In de lijst van Jobat met meeste gevraagde jobs in bewaking en veiligheid in de voorbije twaalf maanden, die overigens louter indicatief is, duiken diverse profielen op. Van conciërge, brandweer en parkeerwachter tot politie en veiligheidswacht. Toch valt meteen de toppositie van bewakingsagent op als meest gevraagde job in deze categorie. In tegenstelling tot de andere jobs uit het lijstje wordt de bewakingsagent door de VDAB bovendien als knelpuntberoep beschouwd.

Vrouwelijker

Veel mensen zien de job van bewakingsagent als een eenzame job en denken dan bijvoorbeeld aan de nachtbewaking van bedrijven of bedrijfsterreinen. Het is inderdaad een job die regelmatig buiten de klassieke werkuren wordt uitgevoerd, maar bewakingsagent is veel meer dan dat. Denk maar aan werken in een winkelcentrum, op evenementen of de bewaking van andere publieke plaatsen.

Heel vaak gaat het takenpakket van de bewakingsagenten ook verder dan puur de controle van de ingang en de bezoekers of het opvolgen van de bewakingscamera’s. De agenten dragen bijvoorbeeld ook bij aan de klantenservice, al is het maar omdat bezoekers hen aanspreken met de meest uiteenlopende vragen of omdat ze bijvoorbeeld ook het telefonisch onthaal voor hun rekening nemen.

De gespecialiseerde firma’s mikken overigens steeds meer op vrouwelijke profielen voor hun bewakingsagenten. Goed geïnformeerd zijn over allerlei praktische zaken, klantvriendelijkheid en een goede talenkennis zijn vandaag dan ook niet onbelangrijk in bewaking. En ook sociaal contact, teamwork en een keuze voor diverse functies zijn argumenten die met name vrouwelijke bewakingsagenten over de streep moeten trekken.

Meest gevraagde jobs in bewaking en veiligheid

Bewakingsagent 41%
Conciërge 29%
Brand- en veiligheidswacht 17%
Parkeerwachter 7%
Brandweer 4%
Politie 3%

(William Visterin) - Bron: Jobat 2020

  • Jobs voor bewakingsagent

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14578 andere jobs