6 soorten bazen en hoe ermee om te gaan: dé handleiding
Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
Sympathiek moet je leidinggevende op zich niet zijn. “Maar hij of zij moet wel de juiste dingen doen en consistente beslissingen nemen”, stelt Frank Vander Sijpe, director HR trends & insights bij Securex. Hij haalt deze drie vragen aan om de verhouding met je eigen leidinggevende in te schatten.
Extra: Leidinggevende cruciaal voor jouw werkgeluk
In tegenstelling tot wat sommigen zouden denken, blijkt het belangrijk dat een leidinggevende een zekere affiniteit, ervaring en basiskennis heeft omtrent de activiteit die hij aanstuurt. “Dit lijkt ook logisch: leiding geven aan een IT-afdeling vereist basiskennis van het vakdomein IT”, illustreert hij.
Dat betekent niet dat je als leidinggevende dat domein volledig moet beheersen. “In de huidige wereld van specialisten en permanente en snelle kennisvernieuwing is dit ook een onmogelijke opdracht.”
Ontdek: 5 vaardigheden die elke leidinggevende moet beheersen
Vertrouwen bouwt men langzaam op. “Of een medewerker zijn leidinggevende al dan niet vertrouwt, zal afhangen van een aantal elementen in zijn gedrag”, stelt hij.
Geeft hij of zij zelf het voorbeeld in wat hij verwacht van anderen? Denkt de leidinggevende op langere termijn? Kan ik bepaalde zaken in vertrouwen bespreken? En ook: geeft mijn leidinggevende toe dat ook hij niet alles weet?
Lees ook: Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?
Soms moet een leidinggevende beslissingen nemen die op het eerste zicht ingaan tegen het belang van een medewerker, zoals een correctiegesprek of vermanende nota. Maar als deze maatregelen hun doel bereiken, raakt het respect voor de leidinggevende niet aangetast. Integendeel.
“Leidinggevenden waaraan men goede herinneringen overhoudt, zijn vaak degenen die mensen tot bepaalde inzichten en beslissingen brachten”, luidt het.
Een betere band met je baas: 5 tips
(William Visterin)
12 november 2021Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
Heb je geen vertrouwen in je baas? Voel jij je een lijder onder zijn/haar leiderschap? Of geloof je niet in het project dat je voor hem/haar uitvoert? Met deze tips hou je het vol!
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...
Appreciatie voor je leidinggevenden is een bepalende factor voor je welbevinden op het werk. Heb je respect voor je baas, dan ga je zeker voor die extra mile!
Zowat de helft van de Belgische werknemers vertrouwt zijn of haar leidinggevende. Terwijl die managers zich net positiever inschatten ...
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?