Bazen
Vorige

1 van 477

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook spijt van die nieuwe job?

Heb jij een klik met je baas?

Klik met baas
Om de relatie met je eigen leidinggevende in te schatten, bieden deze drie eenvoudige vragen houvast.

Sympathiek moet je leidinggevende op zich niet zijn. “Maar hij of zij moet wel de juiste dingen doen en consistente beslissingen nemen”, stelt Frank Vander Sijpe, director HR trends & insights bij Securex. Hij haalt deze drie vragen aan om de verhouding met je eigen leidinggevende in te schatten.

Extra: Leidinggevende cruciaal voor jouw werkgeluk

1. Weet mijn chef waarover het gaat?

In tegenstelling tot wat sommigen zouden denken, blijkt het belangrijk dat een leidinggevende een zekere affiniteit, ervaring en basiskennis heeft omtrent de activiteit die hij aanstuurt. “Dit lijkt ook logisch: leiding geven aan een IT-afdeling vereist basiskennis van het vakdomein IT”, illustreert hij.

Dat betekent niet dat je als leidinggevende dat domein volledig moet beheersen. “In de huidige wereld van specialisten en permanente en snelle kennisvernieuwing is dit ook een onmogelijke opdracht.”

Ontdek: 5 vaardigheden die elke leidinggevende moet beheersen

2. Is er vertrouwen?

Vertrouwen bouwt men langzaam op. “Of een medewerker zijn leidinggevende al dan niet vertrouwt, zal afhangen van een aantal elementen in zijn gedrag”, stelt hij.

Geeft hij of zij zelf het voorbeeld in wat hij verwacht van anderen? Denkt de leidinggevende op langere termijn? Kan ik bepaalde zaken in vertrouwen bespreken? En ook: geeft mijn leidinggevende toe dat ook hij niet alles weet?

Lees ook: Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?

3. Heeft mijn leidinggevende het beste voor met mij?

Soms moet een leidinggevende beslissingen nemen die op het eerste zicht ingaan tegen het belang van een medewerker, zoals een correctiegesprek of vermanende nota. Maar als deze maatregelen hun doel bereiken, raakt het respect voor de leidinggevende niet aangetast. Integendeel.

“Leidinggevenden waaraan men goede herinneringen overhoudt, zijn vaak degenen die mensen tot bepaalde inzichten en beslissingen brachten”, luidt het.

Een betere band met je baas: 5 tips

(William Visterin)

12 november 2021
Anderen bekeken ook