Bazen
Vorige

1 van 418

Volgende

Afwezige leider is sluipmoordenaar op kantoor

Afwezige leider
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort. “Afwezige leiders kunnen op lange termijn veel schade aanrichten.”

Leiders hebben hun goede en slechte kanten. Maar naast dit zogenaamd constructief of destructief gedrag is er iets veel ergers: afwezige leidinggevenden. Zij vormen een nog veel groter risico voor bedrijven, met name nu er vaker wordt getelewerkt.

Afwezige leidinggevenden zijn mensen met een leidinggevende rol die psychologisch niet betrokken zijn bij wat ze doen. “Ze hebben een hogere functie gekregen en profiteren van de voordelen en beloningen voor hun leidinggevende rol, maar zetten zich niet in om echt betrokken te raken bij hun teams”, verklaart Ryne Sherman van adviesbedrijf Hogan Assessments.

Volgens hem is een belangrijk verschil tussen een afwezige leidinggevende en een leidinggevende met ‘slechte kanten’ dat deze laatste eenvoudiger te identificeren is voor organisaties.

Lees ook: Waaraan herken je een slechte baas?

Geen beslissingen, geen feedback

Gevolgen die vaak geassocieerd worden met afwezige leiders zijn een gebrek aan richting voor medewerkers, het uitstellen van beslissingen, het ontbreken van feedback over prestaties en geen beloningen of pogingen om medewerkers te motiveren.

“Het senior management ziet afwezige leidinggevenden maar zelden in actie, omdat ze zo moeilijk te spotten zijn”, weet Sherman. “Bedrijven moeten goed letten op zaken als werknemersbetrokkenheid of klachten over conflicten of pesten. Maar ook op burn-outs of een verhoogd verloop. Dit zijn namelijk allemaal duidelijke aanwijzingen voor afwezig leiderschap.”

Ontdek: Maakt jouw baas zich schuldig aan deze slechte gewoontes?

(William Visterin)

15 oktober 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook