Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

5 vaardigheden die elke leidinggevende moet beheersen

De leiding nemen over een team of een heel bedrijf. Het is niet iedereen gegeven. Heb je de ambitie om een leidinggevende functie uit te voeren? Als je deze vijf vaardigheden bezit, dan komt het helemaal goed.

De Stanford University Graduate School of Business vroeg succesvolle managers en leidinggevenden welke vijf vaardigheden essentieel zijn in hun job. En verschiet niet: leiderschap staat pas op de vijfde, en dus laatste plaats. Benieuwd of jij een goede baas zou zijn? Met deze checklist weet je het meteen.

1. Probleemoplosser

Ga je conflicten zoveel mogelijk uit de weg? Door weg te lopen van problemen, los je natuurlijk niets op. Een succesvolle leider weet als geen ander hoe die vakkundig een conflict kan managen en nog belangrijker, oplossen. Want aanslepende conflicten kunnen je je carrière kosten.

2. Creatief beestje

Een van de belangrijkste taken van een goede leider is het oplossen van problemen. En die worden elke dag moeilijker en moeilijker. Of het nu gaat om een foute berekening, een collega die plots ontslag neemt of een computerfout, wie de dingen vanuit een anders perspectief kan bekijken, heeft een streepje voor. Ook niet te missen: een gezonde dosis emotionele intelligentie én creativiteit.

3. Planner in hart en nieren

Tientallen vergaderingen per week, afspraken met buitenstaanders, honderden mailtjes per dag… Als leidinggevende heb je het ongetwijfeld erg druk. Daarom is een goede tijdsindeling van groot belang. En als baas houdt iedereen je zonder twijfel net iets meer in de gaten, dus is het belangrijk om je tijd zoveel mogelijk te beschermen tegen tijdrovers en stoorzenders.

4. Communicatiewonder

Je doel als baas: mensen motiveren, inspireren en in beweging brengen. En daarvoor is een duidelijke communicatie onmisbaar. Als leidinggevende besteed je namelijk meer dan de helft van je tijd aan het communiceren met teamleden en mensen buiten de organisatie. Dus als je impact wil hebben op de mensen rondom je, moet je een echt communicatiewonder zijn.

5. Geboren leider

De meest voor de hand liggende eigenschap van een goede baas, is leiderschap. En dat is vaak iets wat gewoon in je zit. Want uit onderzoek blijkt dat de meeste managers en leidinggevenden hiervoor geen opleiding hebben gevolgd. Het is ook een van de vaardigheden die je verder ontwikkelt op de werkvloer, met vallen en opstaan.

(dt/em) - Bron: Express  

11 juli 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook