Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Wie deze eigenschap bezit, maakt snel carrière

Een leider moet kunnen liegen en bedriegen

16 januari 2019
Een goede leugenaar of bedrieger zijn, klinkt waarschijnlijk niet meteen als een goede karaktereigenschap, maar het brengt en houdt je wel aan de top. Tenminste volgens deze professor aan de Stanford University.

Jeffrey Pfeffer schreef een onconventioneel boek genaamd ‘Leadership BS: Fixing Workplaces and Careers One Truth at a Time’. Hierin weerlegt de prof de theorie dat een goede manager authentiek moet zijn.

Sociale macht

Hij vindt dat er te veel wordt gefocust op uitzonderlijke succesverhalen en de wenselijke karaktertrekken die we willen zien in een leidinggevende. Volgens hem is het veel effectiever om een goede leugenaar en manipulator te zijn, want manipulatie vormt volgens hem de basis van sociale macht. “De kwaliteiten en handelingen die veel leidinggevenden in de realiteit tentoonspreiden, zijn vaak totaal verschillend van het idee dat het grote publiek heeft van een gezonde werkomgeving.”

Succesvolle managers worden vaak gedreven door narcisme en egoïsme, terwijl dat net karaktereigenschappen zijn die minder gewaardeerd worden. Ze kunnen zich ook vlot anders voor doen dan ze eigenlijk zijn en zonder blikken of blozen leugens vertellen. Iets dat in sterk contrast staat met de algemene opvatting dat managers juist het groepsbelang als prioriteit zien en rechtvaardig moeten zijn.

Aangenaam vs. succesvol

Zo maakt Pfeffer een verschil tussen gezonde werkplekken waar het aangenaam is om te werken en ‘succesvolle’ bedrijven. Hij wijst erop dat veel bedrijven en leiders waar we naar opkijken, eigenlijk voor een giftige werkomgeving zorgen en dat er daardoor nog steeds een hoop mensen zich in een slechte, stressvolle en ongezonde werkomgeving bevinden. Omdat we naar hun werkgevers opkijken en hierdoor mee het gedrag in stand houden.

Heeft Pfeffer gelijk? Waar schuilt volgens jou de kracht in van een goede leider?

(sjv) - Bron: Express Business / Forbes

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14682 andere jobs