Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips

Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken
Thuiswerken is vaak ontspannend, want je bent in je eigen omgeving en deelt je werkschema naar eigen voorkeur in. Maar voor je lichaam kan dat ook nadelen met zich meebrengen, want die kast met koekjes en pot met snoep liggen gevaarlijk dichtbij. Gelukkig kun je met een vijftal simpele trucjes je thuiswerkdag een pak gezonder maken.

1. De fruitschaal dichtbij

Vroeg of laat krijg je zin in iets lekkers. Dat is ook op kantoor zo, maar daar raak je minder snel in de verleiding en spiegel je je eetgedrag onbewust aan dat van je collega’s. Hoe houd je de ongezonde cravings thuis zo lang mogelijk in toom?

De eerste stap is het gezonde eten makkelijker beschikbaar maken dan het ongezonde. Stop de chips, koeken en snoepjes zo ver mogelijk weg – liefst in een kast waar je niet vaak langsloopt en waar je echt de moeite voor moet nemen om naartoe te gaan – en zet de fruitschaal naast je op tafel. Drie keer raden waar je straks het eerst naar grijpt…

2. Neem de tijd

Je kunt je lunchmoment op twee manieren benaderen: als een euvel dat je snel moet overbruggen zodat je verder kunt werken, of als een broodnodige pauze die je hoofd en lichaam nodig hebben om straks weer productief te zijn. Als je de tweede optie kiest, zul je zien dat eten een andere rol gaat spelen.

Je kunt een speciaal broodje maken of een maaltijdsalade samenstellen. De kans is groot dat je nu meer uitkijkt naar je lunch en daardoor je ochtend niet vult met tussendoortjes. En doordat je ruim de tijd neemt om je maaltijd te maken en te eten, breng je rust en bewustzijn in je dag.

CHECK: Met deze voeding boost jij je productiviteit op het werk

3. Voldoende drinken

Aanvoelen of je dorst hebt, is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Nog voordat je hersenen dorstsignalen sturen, kan het zijn dat je ergens zin in krijgt. Het gevolg? Snacken. En dat terwijl een heerlijk glas mineraalwater eigenlijk dé oplossing is om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Zet daarom altijd een fles water in de buurt of koop een waterdispenser of waterfiltersysteem.

Hybride werknemers zijn gezonder: de cijfers

4. Restjes opwarmen

Sla meerdere vliegen in één klap met het bewaren van restjes – een van de beste manieren om jezelf een gemakkelijke én gezonde lunch te gunnen. Je bespaart tijd en geld, gooit geen eten weg en je hebt in een mum van tijd een volwaardige maaltijd. En dat geeft je weer tijd voor andere manieren om in je gezondheid te investeren, zoals een korte wandeling in je pauzetijd.

Ontdek: 11 tips voor een goed bestede pauze

5. Ritueelmomenten

Bedenk rituelen waar ook bepaalde eet- en drinkgewoontes bij passen. Zo help je je hersenen om op vaste momenten te rekenen en daarbuiten geen andere voldoening te zoeken. Je begint de ochtend bijvoorbeeld met een kop koffie en een kom muesli, je eet een appel rond 10u30 en je luncht om 12u00.

Voor de namiddag – waar verleidingen toch al wat meer op de loer liggen – leg je alvast klaar wat je nog gaat eten. Meer dan dat krijg je niet, en je moet er naartoe werken. Zodra je het gevoel hebt dat je wilt gaan eten uit verveling, doe je een korte work-out of wandel je even de tuin in. Een kwestie van herkenning en gewenning!

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(ZINNIG)

8 mei 2023
Anderen bekeken ook