Starters Vorige

1 van 105

Volgende

Genk biedt hoogopgeleide migranten springplank aan

‘Springplank voor divers talent’ is een opmerkelijk hr-traject dat het Genkse stadsbestuur heeft uitgewerkt om hoogopgeleiden met een migratieachtergrond aan een baan te helpen. Niet zomaar een job, maar eentje die past bij hun ervaring en diploma’s. Omdat het thema erg actueel is en diverse organisaties zich het hoofd breken over het inpassen van anderstalig talent, werd zopas een studiedag over deze problematiek georganiseerd.

9 december 2019

Delen

“Onze bevolking is superdivers en als stadsbestuur streven we ernaar dat onze medewerkers daar een afspiegeling van zijn.” (Wim Dries, burgemeester van Genk)

Stad Genk stelt bijna 1.200 mensen tewerk. Sinds de jaren ’90 is er aandacht voor de diversiteit binnen dat grote personeelsbestand. Tweejaarlijks wordt er nagegaan of de samenstelling een afspiegeling is van de maatschappelijke verhoudingen: hoeveel mannen en vrouwen werken er, tot welke leeftijdscategorieën behoren ze, is de etnische diversiteit representatief, enzovoort. Daaruit blijkt telkens dat Stad Genk een voorloper is in de tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond. In 2017 was zowat een derde van de medewerkers van buitenlandse origine, veruit het hoogste percentage van alle Vlaamse centrumsteden.

“Onze bevolking is superdivers en als stadsbestuur streven we ernaar een afspiegeling te zijn”, steekt burgemeester Wim Dries van wal. “Toch is dit resultaat geen signaal om op onze lauweren te gaan rusten, want hoe hoger in de organisatie, hoe minder diversiteit. Daar wilden we iets aan doen.”

Lagere drempels

De afgelopen jaren werden dan ook heel wat inspanningen gedaan. “De maatregelen gaan verder dan het bevorderen van de etnische diversiteit”, vult schepen Anniek Nagels aan. “Het gaat immers om gelijke kansen voor iedereen, ongeacht afkomst, gender, leeftijd of zelfs handicap.” En de burgemeester vervolgt: “Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt willen we er alles aan doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Echter, als openbaar bestuur zijn we verplicht om ons aan bepaalde regels te houden op vlak van diplomavereisten en selectieproeven.

Daar kunnen we niet buiten, maar we kunnen wél proberen om de drempels voor mensen om bij ons te solliciteren en aan de slag te gaan, zo laag mogelijk te houden.” Dat gebeurde dan ook, onder meer via jobinfomomenten, het aanbieden van allerlei stageformules, het kritisch bekijken van de selectieproeven, enzovoort. Toch bleek dat nog niet te volstaan. Met ondersteuning van Europese en Vlaamse middelen ontwikkelde het stadsbestuur daarom twee vernieuwende hr-trajecten onder de noemer ‘Springplank voor divers talent’.

HOA’s

Het ene traject richt zich tot hoogopgeleiden van een andere origine, het andere tot hoogopgeleide anderstaligen die in het buitenland een opleiding volgden, de zogenaamde HOA’s. Het principe is eenvoudig: de stad biedt deze hoogopgeleide mensen een job aan op een hoger niveau, die aansluit bij hun studie of vakgebied en dit voor maximaal zes maanden. “Het voordeel is dubbel”, stelt Anniek Nagels. “Ze doen relevante werkervaring op én ze leren de organisatie van binnenuit kennen.

Willen ze daarna doorstromen naar een vaste job binnen het bestuur, zijn ze beter gewapend om deel te nemen aan de selectieproeven.” Maar ook de organisatie vaart er wel bij. “Door de diversiteit nog meer binnen te brengen, krijg je ook nieuwe inzichten, ideeën en standpunten. Dat merkten we duidelijk in de teams die ‘springplankers’ tewerkstellen.”

Resultaten

Het project loopt sinds begin 2018 en wordt eind dit jaar afgesloten. Burgemeester Wim Dries is tevreden met de resultaten: “We bereikten voor elk traject vijf kandidaten. Van de hoogopgeleiden met een migratieachtegrond heeft op dit moment vier van de vijf een job gevonden, bij ons of elders. Eentje zit in de wervingsreserve. Een mooi resultaat.”

Voorbeeld

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is positief over de Genkse aanpak. “Onze samenleving is divers. Het komt erop aan iedereen een plek te geven”, stelt Piet Van Schuylenbergh, waarnemend algemeen directeur van de VVSG en voorzitter van de stuurgroep Diverscity. “Dat Genk het voortouw neemt om alle talenten in de stad, ongeacht hun afkomst te laten ontwikkelen in de eigen organisatie, is een mooi voorbeeld van hoe het lokale niveau inspeelt op maatschappelijke uitdagingen. Het is de weg die we volop willen inslaan met alle gemeenten.”

(Kurt Meers)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?