Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Gen X + Gen Y + Gen Z = samen sterk!

Gen X, Y en Z
Zet vijf (of tien, twintig …) Gen X’ers samen met evenveel Gen Y’ers én Gen Z’ers en je bent goed op weg naar succes. Want met alleen maar ‘oude rotten’ of digital natives zal het niet lukken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School.

Dat een sterke ploeg de sleutel is tot succes, dat weet iedereen. Kijk maar naar onze Rode Duivels, die voor het eerst in jaren aan de top in de voetbalwereld staan. Wel, in een bedrijf is dat niet anders. De vraag is alleen: wat is een sterke ploeg?

Aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School kennen ze het antwoord: een mooie mix van jonge en oude werknemers, en het liefst van elke leeftijd evenveel mensen. Zo kom je tot grote kennissynergieën, ofwel: een samenwerkingsvoordeel. Het stimuleert de creativiteit, doet sneller beslissingen nemen en het zorgt voor een betere innovatie. Welke baas wil dat niet?

Lees ook: Werkvloer met jong én oud is meest productief

Elke generatie haar troeven

Concreet zet je dus best een aantal Gen X’ers samen met evenveel Gen Y’ers en Gen Z’ers. Maar wat typeert die generaties precies?

  • Gen X’ers zijn geboren tussen 1965 en 1980 en worden gezien als efficiënte coaches. Ze hebben de meeste jaren op de teller staan en de kennis die ze hebben opgedaan, delen ze maar wat graag met hun jongere werknemers. Generatie X is trouwens ook loyaal, optimistisch en gedreven.
  • Wie tussen 1981 en 1995 geboren is, mag zichzelf een Gen Y’er noemen, of een flexibele teamplayer. Het is dé generatie die de balans tussen werk en privé hoog in het vaandel draagt, net als flexibiliteit en hybride werken. Tegelijk streven ze met hun grote verantwoordelijkheidszin naar een stevige vertrouwensband met hun baas en de collega’s. Een goede sfeer op kantoor, daar zorgt generatie Y voor.
  • En dan heb je nog Gen Z, de creatieve multitaskers. Het zijn mensen die geboren zijn in het digitale tijdperk en daardoor de technologieën op hun duimpje kennen. Het is een ontzettend creatieve generatie, die graag de vrijheid krijgt om de dingen op haar manier te doen. Nog een plus: het sterke gevoel voor duurzaamheid.
Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?

Het goede voorbeeld

Let wel: het is niet gezegd dat als elke generatie even goed vertegenwoordigd is, je team ook goed functioneert. Het wordt pas een succes als er naast diversiteit ook genoeg aandacht besteed wordt aan inclusiviteit. En dat gaat veel verder dan leeftijd alleen. Ook gender, etniciteit … spelen daarbij een grote rol. Iedereen moét de kans krijgen om zijn of haar kennis en ervaring te delen met anderen.

In dat verhaal speelt de leidinggevende een beslissende rol, aangezien die het juiste voorbeeld moet geven. Hoe? Door ook de anciens een cursus te laten volgen, of door een Gen Z’er eens de leiding te geven over een belangrijk project.

4 tips voor een goede samenwerking

Naast de perfecte mix van jonge en oude werknemers is communicatie natuurlijk ook heel belangrijk voor een goede samenwerking. Zo pak je dat aan!

1. Luister

Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer, dus luister steeds aandachtig naar wat een ander tegen je zegt. Twijfel je of je het wel goed begrepen hebt? Recapituleer dan snel even.

Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen

2. Denk in oplossingen

Iedereen komt vroeg of laat voor een serieuze uitdaging te staan, zo’n uitdaging die je niet alleen kunt oplossen. Spreek je collega’s gerust aan, maar draai daarbij niet rond de pot.

3. Mailen of bellen?

Denk na over de manier waarop je een boodschap overbrengt. Heb je snel een antwoord nodig, dan is mailen wellicht niet ideaal. De kans dat je collega, net als jij, een overvolle mailbox heeft, is groot … Soms ben je met een belletje of een appje een stuk sneller geholpen.

4. Een-op-eengesprek

Werk je nauw samen met een collega? Las dan zo nu en dan eens een een-op-eengesprek in om enkele zaken af te kloppen. Zo zal niemand gefrustreerd raken om die honderden mails die je anders zou moeten sturen.

Ontdek: Hoe ga ik het best om met collega’s?

(dt/em) - Bronnen: vrt | Walters People | MT/Sprout

1 augustus 2022
Anderen bekeken ook