Go for happy
Vorige

1 van 707

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Leeftijdskloof op het werk vooral positief voor jongeren

Overwerk-leeftijdskloof
Leeftijd heeft een polariserende factor op de werkvloer. Maar vooral de oudere werknemers blijken er last van te hebben.

Universiteit Antwerpen (UA) deed samen met Texas University en de Duitse Universität Konstanz een onderzoek naar het fenomeen bij 4.764 representatieve werknemers uit zes Europese landen, waaronder België. Zij stelden vast dat leeftijdspolarisatie niet voor iedereen negatief is.

“Terwijl oudere werknemers inderdaad meer discriminatie ervaren en zich minder betrokken voelen bij de organisatie, zorgt het bij jongere werknemers juist voor meer cohesie en betrokkenheid, een gevoel van erbij te horen”, stelt Kim De Meulenaere, professor HRM en organisatiegedrag bij UA en Antwerp Management School (AMS).

Het gevolg is dat oudere werknemers veel sneller geneigd zijn om te vertrekken uit een organisatie met leeftijdspolarisatie door toegenomen discriminatie en verminderde samenhorigheid. Jongere werknemers willen wel vaker blijven door toegenomen samenhorigheid. Het inzicht kan, volgens de onderzoekers, helpen om het verlies van waardevolle kennis door het vertrek van zowel oudere als jongere werknemers te voorkomen.

Extra: Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?

Leeftijdsinclusiviteit

“Organisaties doen er goed aan de leeftijdsverdeling en het gevoel daarover bij werknemers in kaart te brengen”, oppert De Meulenaere. “Bovendien besteden ze best aandacht opdat de oudere collega’s zich niet alleen niet gediscrimineerd voelen, maar ook dat gevoel van samenhorigheid kunnen ervaren. Al is de beste aanpak de leeftijdsinclusiviteit: de input van jong én oud actief waarderen en zorgen voor gelijke kansen voor alle leeftijden.”

Lees ook: Werkvloer met jong én oud is meest productief

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

14 juni 2022
Anderen bekeken ook