Discriminatie
Vorige

1 van 103

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

Gelijke rechten voor wie arbeidsgehandicapt is?

‘De antidiscriminatiewet dateert van 2003. In al die jaren heb ik weet van welgeteld één rechtszaak als gevolg van een klacht’ (Erik Samoy, departement Werk & Sociale Economie)
Discriminatie op basis van een handicap of een gezondheidstoestand zijn in ons land verboden door zowel federale wetten als Vlaamse decreten, bij aanwervingen, promoties én ontslagen. Volgens Erik Samoy van het departement Werk en Sociale Economie zijn dat echter vooral symbolische maatregelen.
Erik Samoy,departement Werk & Sociale Economie
‘De antidiscriminatiewet dateert van 2003. In al die jaren heb ik weet van welgeteld één rechtszaak als gevolg van een klacht’ (Erik Samoy, departement Werk & Sociale Economie)

‘Antidiscriminatiewet is vooral symbolisch’

“De eerste antidiscriminatiewet dateert al van 2003. In al die jaren heb ik weet van welgeteld één rechtszaak als gevolg van een klacht: een persoon die geen vast contract kreeg bij een OCMW omdat hij epilepsie had. Die is naar de rechter gestapt en hij heeft gelijk gekregen. Voor de rest zijn er naar mijn weten geen gelijkaardige voorbeelden te vinden. In het buitenland komen dergelijke rechtszaken veel vaker voor, meestal over schadevergoedingen na ontslagen.”

Werknemers met een handicap die vermoeden dat een werkgever de wettelijke verplichtingen niet naleeft, kunnen aankloppen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Volgens het laatste jaarverslag (2007) ontving het Centrum op een jaar tijd 331 klachten over discriminatie op basis van een handicap. 91 van die klachten kwamen vanop de werkvloer en hadden zowel betrekking op de wervingsvoorwaarden als op de selectie van kandidaten. Ook werkomstandigheden en ontslagen bleken vaak het voorwerp van een handicapgerelateerde klacht te zijn.

‘Ontvangen klachten zijn slechts topje van de ijsberg’

Uit die cijfers besluit het Centrum dat werk vinden én houden een ernstig probleem blijft voor arbeidsgehandicapten. Bovendien is het Centrum ervan overtuigd dat de ontvangen klachten slechts het topje van de ijsberg zijn. “Bewijslast verzamelen, is dan ook zeer moeilijk”, zegt Samoy. “Bewijs maar eens dat je niet bent aangenomen omwille van je handicap.” In een aantal gevallen leidt de bemiddeling van het Centrum wel tot een oplossing.

Ook Bluekens kent de verhalen van cliënten die vermoeden dat hun handicap de echte reden van hun ontslag was. “Dat gevoel leeft bij sommigen, maar wordt zelden hard gemaakt. Werkgevers zullen het ook nooit toegeven. Omdat er zelden duidelijkheid over bestaat, gaan we zelf nooit mee in die verhalen. Veel meer dan erover praten en die informatie meenemen in de rest van het traject kunnen we eigenlijk niet doen. Heel wat van onze cliënten beseffen trouwens zelf dat ze bepaalde zaken minder goed kunnen. En net zoals andere werknemers maken ook zij wel eens fouten. Alleen wordt dat bij hen, omwille van hun handicap, misschien wat sneller opgemerkt.”

(wim.verdoodt@jobat.be)    

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook