Workaholics
Vorige

1 van 152

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om duidelijk je grenzen te stellen op het werk

‘Gelieve niet te werken in het weekend’

Het gebeurt niet vaak dat er een memo van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs uitlekt, maar als het dan toch voorvalt, is dat wereldnieuws.
#

Sinds enkele weken is het voor junior medewerkers verboden om tussen vrijdagavond en zondagochtend aanwezig te zijn op kantoor. Ook thuiswerken of inloggen op het bedrijfsnetwerk is niet meer toegelaten. Bovendien worden de jongere medewerkers aangemoedigd om ten minste drie weken vakantie op te nemen.

Moderne slavernij

Uiteraard komt deze nota niet geheel onverwacht: de harde werkomstandigheden van jongere werknemers bij zakenbanken zijn berucht. Eerder dit jaar werd de Duitse stagiair Moritz Erhardt van Bank of America Merrill Lynch dood aan getroffen na vermoedelijk drie dagen op rij tot zes uur 's morgens te hebben gewerkt.

Dat heeft ervoor gezorgd dat de omstandigheden waarin mensen bij deze grote banken werken ter discussie werden gesteld. 'Slavery in the City' kopte The Independent en meteen liepen de horrorverhalen op de verschillende redacties binnen.

Een doekje voor het bloeden?

Maar toch klaagt niemand omdat de potentiële beloning groot is, namelijk een vet betaalde vaste job. De vraag is uiteraard of de zakenbanken het probleem ten gronde willen aanpakken, of dat de memo van Goldman Sachs een doekje voor het bloeden is.

Zo wordt er met aandrang gevraagd om toch op regelmatige tijdstippen de BlackBerry te controleren op nieuwe berichten. De kans dat de memo een maat voor niets is en dat het charmeoffensief binnenkort in de onderste lade belandt, is dus reëel.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer. 

Lezers van Jobat ontvangen een korting van 10 procent voor de open opleiding. 

31 januari 2014
Anderen bekeken ook