Arbeidsreglement
Vorige

1 van 132

Volgende
Volgend artikel:

32 miljoen euro boete omdat Amazon werknemers te streng controleert

Een relatie met een collega: wat zijn de regels?

Regels relatie met een collega
“Een werkgever kan liefdesrelaties op het werk niet verbieden. Iedereen heeft namelijk recht op een privéleven en liefdesrelaties maken daar deel van uit.” (Catherine Mairy, juridisch expert bij Partena Professional)
Er is werk en er is privé. Maar wat als die ‘alleen maar goede collega’s’ uiteindelijk verliefd(en) worden? Wat zegt het arbeidsrecht? En het gezond verstand?

In de Verenigde Staten zijn ze al weken in de ban van het ontslag van Jeff Zucker, de (voormalige) grote baas bij nieuwszender CNN. De CEO stapte op na de onthulling van een heimelijke relatie met een vrouwelijke collega, het hoofd marketing bij CNN. Maar op de keper beschouwd zijn er veel CNN’s: zowel in de hoedanigheid van chef en ondergeschikte, als onder collega’s binnen één team. Ergens op pakweg de afdeling boekhouding of verkoop kan je tortelduifjes vinden.

Lees ook: 7 signalen dat je collega verliefd op je is

1. Moet je je kantoorrelatie melden?

Bij veel organisaties zijn liefdesrelaties op kantoor not done. Maar heeft een werkgever het recht om daar een stokje voor te steken? “Neen, een werkgever kan liefdesrelaties op het werk niet verbieden. Iedereen heeft namelijk recht op een privéleven en liefdesrelaties maken daar deel van uit”, zegt Catherine Mairy, juridisch expert bij Partena Professional.

Wanneer twee rechtstreekse collega's van dezelfde afdeling een liefdesrelatie hebben, zijn zij ook niet verplicht hun werkgever daarvan op de hoogte te brengen.

“Dit is een privéaangelegenheid, al moet dit wel worden genuanceerd. Ook al is het voor een koppel niet verboden om samen te werken, deze relatie mag niet leiden tot belangenconflicten of bepaalde misbruiken. Om dit soort situaties te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke regels te hebben die door iedereen in de onderneming gekend zijn”, zegt Catherine Mairy.

Extra: Dit mag je baas eisen van jouw privégewoontes

2. Kan een werkgever een koppel uit elkaar halen?

Oftewel: kan de werkgever twee werknemers die een koppel zijn, dwingen om niet langer rechtstreeks samen te werken? Indien de werkgever op de hoogte is van hun liefdesrelatie zou hij een van hen kunnen voorstellen om van team te veranderen. Zeker als er sprake is van een (potentieel) belangenconflict.

“Maar deze wijziging mag geen nadelige gevolgen hebben voor de werknemer. Dit moet altijd gebeuren in onderling overleg tussen de medewerkers en de werkgever”, oppert Mairy. “Het is belangrijk dat dit soort situaties van geval tot geval wordt bekeken. De dialoog tussen de verschillende partijen moet worden aangemoedigd, zodat iedereen het juiste evenwicht vindt.”

Verliefd op een collega? 9 do’s en don’ts

3. Wat als de relatie voor een belangenconflict zorgt?

Waarmee we terug zijn bij de situatie van de nieuwszender CNN, waarbij een chef een relatie heeft met een ondergeschikte. “Het is niet de bedoeling dat een werknemer 'bevoordeeld' wordt vanwege de liefdesrelatie die hij of zij heeft. Het is dan ook volstrekt ondenkbaar dat een manager bijvoorbeeld een bonus of promotie toekent aan de werknemer met wie hij of zij een intieme relatie heeft, zonder dat daar een geldige en objectieve reden voor is”, klinkt het.

Kortom, wanneer een liefdesrelatie een invloed heeft op de goede werking van het team of de onderneming, heeft de werkgever het recht om in te grijpen. Eigenlijk zelfs de plicht, volgens Mairy.

Een relatie op het werk: de do’s en don’ts

4. Hoe kunnen eventuele mistoestanden worden voorkomen?

Door goede afspraken. “Om alle mogelijke mistoestanden te vermijden, is het belangrijk dat er een duidelijk arbeidsreglement is om dit soort situaties te voorkomen”, oppert Catherine Mairy van Partena Professional. “In dit reglement moet worden herinnerd aan de regels van het gezond verstand. En die regels moeten respect garanderen voor eenieder in het kader van de arbeidsbetrekkingen.”

(William Visterin)

9 maart 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook