Teamwork
Vorige

1 van 361

Volgende

Een hond op kantoor doet beter werken

Honden worden regelmatig gebruikt in een tehuis voor bejaarden of mental gehandicapten, omdat zij de menselijke sociale vaardigheden verbeteren. Zou een hond daarom ook nuttig kunnen zijn op kantoor, vroegen onderzoekers zich af.
#

Christopher Honts en zijn collega's van de Central Michigan University in Mount Pleasant namen de proef op de som. Eerst lieten ze 12 groepen van telkens 4 personen samen een advertentie maken voor een bestaand product. Iedereen moest ideeën aanreiken, maar uiteindelijk kon slechts één idee worden gepresenteerd als de keuze van de hele groep. Bij een aantal groepen bevond zich tijdens deze brainstorm een hond in de kamer, bij andere niet.

Wat bleek? De groepen die tijdens de test een hond in de kamer hadden, rangschikten hun collega’s hoger op vlak van vertrouwen, teambuilding en vriendschap.

Het dilemma van de gevangene

In een tweede experiment observeerden de onderzoekers hoe de aanwezigheid van een hond het gedrag van mensen beïnvloedt tijdens een spelletje ‘het dilemma van de gevangene’. Daarbij worden 4 daders van een misdrijf gevangen genomen en in aparte cellen opgesloten. Men is zeker dat zij schuldig zijn, maar de bewijzen ontbreken.

Elk afzonderlijk krijgen hetzelfde voorstel. Blijven ze allen zwijgen, krijgen ze een lichte straf. Bekent er één, dan wordt die vrijgesproken, terwijl de andere drie minstens 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Bekennen ze alle vier, vliegen ze elk voor 5 jaar in de cel.

Het dilemma van de gevangene zit ‘m in het feit dat de 4 verdachten best allen kunnen zwijgen. Toch zullen zij eerder bekennen, uit eigenbelang, omdat zij niet het risico willen nemen om 10 jaar in de cel te vliegen als iemand anders eerst bekent.

Of de aanwezigheid van een hond hier verandering in bracht? Inderdaad! De groepen die een hond in hun midden kregen, waren tot 30 % minder geneigd om elkaar te verklikken. Zo zie je maar: een hond op kantoor is goed voor de teamspirit!

Nu alleen nog beslissen wie het beest elke dag uitlaat …

(kv) - Bron: Express.be

18 augustus 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook