Outplacement
Vorige

1 van 19

Volgende

Een dagje outplacement...

8 augustus 2019
Marc Debisschop (49) is ontslagen. Een donderslag bij heldere hemel. Via een outplacementbegeleiding bij Acerta probeert hij een nieuwe wending te geven aan zijn carrière. "Ik heb hier leren denken op lange termijn en dat heeft me tot rust gebracht."
'De eerste sessie vond ik erg confronterend en vernederend', Marc Debisschop (49)

Tijdens een outplacementbegeleiding legt de cliënt psychologisch een hele weg af. Wie bij de hand genomen wordt door een outplacementconsultant wordt gedwongen om zichzelf te ontleden: Wat wil ik? Wat kan ik? Wie ben ik? Als de cliënt daarop een antwoord heeft gevonden, is hij of zij klaar voor een nieuwe stap in zijn loopbaan. Maar zo'n introspectie is een ingrijpend en emotioneel verhaal.

Marc Debisschop is 49 en gaf tot enkele maanden geleden leiderschapstrainingen bij een training- en consultingbureau. Zijn profiel is niet alledaags. Hij studeerde zowel wiskunde als theaterwetenschap. Hij was ICT-consultant maar ook docent spel en dramaturgie en stond enige tijd aan het hoofd van de acteursopleiding Studio Herman Teirlinck. Toen zijn laatste werkgever hem in november door een herstructurering moest laten gaan, zakte de grond van onder zijn voeten weg.

Dat Marcs ontslag in de beste verstandhouding plaatsvond en hij outplacement kreeg aangeboden bij de hr-dienstengroep Acerta maakte de bittere pil iets zoeter. "Ik wist niet eens het bestaan af van zoiets als outplacement", zegt hij. "Ik had nooit gedacht dat zoiets mij zou overkomen. De eerste sessie vond ik erg confronterend en vernederend. Ik had mensen en organisaties begeleid in veranderingstrajecten en nu moest ik zelf bij de hand worden genomen."

'Mijn beeld over mijn carrière had veel blinde vlekken'

Marc kreeg bij Acerta Magda Duerinckx tegenover zich. "Zij zette me meteen met mijn voeten op de grond. Ik wou absoluut begin februari opnieuw voltijds aan de slag zijn. Magda maakte me duidelijk dat ik de arbeidsmarkt tegen had, maar ook dat mijn probleem niet zo acuut was en ik de tijd moest nemen om uit te zoeken waar ik naartoe wilde. Dat vond ik het meest verrassende aan mijn outplacementervaring: ik dacht dat ik een duidelijk beeld had over mezelf en mijn carrière, maar dat beeld vertoonde veel blinde vlekken. Een idee-fixe - bijvoorbeeld dat je per se opnieuw in loondienst moet in dezelfde soort job - verhindert je om onbevangen andere mogelijkheden te onderzoeken. Magda heeft me daar met veel respect en integriteit bij geholpen."

In de sessie die Marc vandaag met zijn vaste consultant heeft, wordt zijn huiswerk van de vorige keer besproken: het opmaken van een business-cv. Een hele opgave voor Marc, die zijn levensloop in een fraai boekwerk had beschreven en nu alles in dit formele document moet condenseren. Maar Magda knikt goedkeurend.

Marc overweegt intussen ernstig om zelfstandige te worden. Die klik heeft Magda hem helpen maken. Als zelfstandige consultant of, waarom niet, scenarioschrijver. "Ik wil meer dan ooit mijn wetenschappelijke aan mijn artistieke opleiding koppelen", verduidelijkt Marc. Meteen weet hij wat hem te doen staat: een businessplan opstellen om te zien of zijn plannen rendabel zullen zijn. Gelukkig kan Magda hem de nodige voorbeelden geven.

'Ik besef dat ik bevoorrecht ben'

De outplacementbegeleiding beperkt zich niet tot zo'n sessies, één keer per week of om de veertien dagen. "Het feit dat je weet dat je je consultant altijd kan bereiken, ook tijdens het weekend, geeft erg veel rust. Ook al maak je geen gebruik van die mogelijkheid", zegt Marc. Magda noemt het een career helpdesk. "Een cliënt kan eigenlijk permanent een beroep doen op zijn of haar consultant. Op werkdagen garanderen we dat we bij een oproep binnen de twee uur contact opnemen en in het weekend dezelfde dag nog."

"Ik ben er zeker nog niet bovenop", antwoordt Marc op mijn opmerking dat hij blijkbaar weer hoop koestert. "Het is net als zo'n golvende grafiek: er zijn pieken en dalen. Soms overvalt mij het gevoel dat mijn omgeving gewoon verder dendert en dat ik ze nooit meer zal bijbenen. Ik weet al meer waar ik naartoe wil, maar ik zou nu toch graag eens het lichtje aan het eind van de tunnel zien. Toch besef ik dat ik nog bevoorrecht ben. Ik heb een heel netwerk rond mij en ik sta er niet alleen voor. Dat Magda mij heeft leren denken op lange termijn heeft mij rust gebracht. Ik weet nu dat ik mij niet moet vastpinnen op een datum, al wil ik voor de zomer toch een nieuwe start kunnen maken."

Dat outplacement een erg emotioneel proces is, kan Marc alleen maar beamen. "Daarom was het zo belangrijk dat ik een consultant kreeg met wie het goed klikte. Want de gesprekken die je hebt, kunnen erg heavy zijn. Nu heb ik er geen moeite meer mee om de dingen zonder schroom te benoemen."

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook