Netwerken
Vorige

1 van 110

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is

Doe jij ook aan coffee badging?

Coffee Badging
Een nieuwe trend maakt opmars op kantoor: coffee badging. Of hoe je niet alleen naar je werk gaat voor je collega’s, maar vooral: voor de koffie. Tegelijk is coffee badging ook een daad van verzet.

Bij coffee badging gaat het er vooral om dat je even op kantoor verschijnt om je gezicht te laten zien, een kopje koffie te drinken en een beetje te netwerken. Om daarna snel weer terug te keren naar je thuiskantoor en daar je taken af te werken.

Uit wereldwijd onderzoek van techbedrijf Owl Labs onder 12.000 werknemers, waaronder 2.000 in Nederland, blijkt dat 41% van de Nederlandse kantoorwerkers eraan meedoet. Coffee badging zou vooral iets voor kaderprofielen zijn: 68% van de Nederlandse coffee badgers is manager.

Lees ook: De voor- én nadelen van (veel) koffie drinken

De trend komt niet uit de lucht vallen. Thuiswerken is vandaag dan wel ingeburgerd, toch worden veel werknemers regelmatig (bijvoorbeeld 2 à 3 dagen per week) op kantoor verwacht. Coffee badging kan je dan ook zien als een daad van verzet, waarbij werknemers het (gedwongen) bezoek aan kantoor zo kort mogelijk houden. Ze verschijnen er lang genoeg om een kopje koffie te drinken. Om er te zijn geweest, of om die ene teammeeting mee te pikken. En trekken vervolgens weer naar hun thuiskantoor.

Tegelijk heeft het ook best een positieve connotatie. Medewerkers komen bewust (en graag) naar kantoor voor de koffie, en daarmee ook wel voor de connectie, updates en small talk met de collega’s. Want in je thuiskantoor kan je dan wel koffie drinken, maar niet de collega’s recht in de ogen kijken.

Small talk op je werk doorstaan als een pro: 5 tips

Terugkeer

Voor alle zekerheid: de cijfers van de 41 procent coffee badgers in Nederland komen van een onderzoek van Owl Labs, wat zich specialiseert in hybride werktechnologie. Daardoor nemen we ze met een korreltje zout.

Toch is coffee badging, en zeker de terugkeer naar kantoor, een item. In de Verenigde Staten kondigden namelijk verschillende grote bedrijven (ook techbedrijven als Zoom en Google) de voorbije weken en maanden al aan dat hun werknemers weer meer naar kantoor moeten komen, en ook in ons land lijkt die trend ingezet.

Ook hier liggen de meningen uit elkaar. Drie op de vier Belgische werknemers (74%) werken momenteel al minstens drie dagen per week op kantoor. Terwijl 41% onder hen vaker van thuis uit wil werken dan nu het geval is, wil 31% van de bedrijven dat werknemers juist structureel meer naar kantoor komen. Dat blijkt uit een recente rondvraag van HR-dienstverlener Acerta bij 500 Belgische werkgevers en nog eens bij meer dan 2700 werknemers.

Ontdek: De voor- en nadelen van hybride werken

Vooral in de kleinere bedrijven, waar de verplichting om naar de werkvloer te komen de voorbije jaren wat is losgelaten, is de wens groot om thuiswerk terug te schroeven.

“Zowel werkgevers als werknemers erkennen dat thuiswerk vooral een positief effect heeft op de werk-privébalans. Het vormt ook een voordeel bij het aantrekken van talent. En het helpt het ziekteverzuim vermijden”, vat Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult, samen. “Toch rijzen er steeds meer vragen bij werkgevers of de productiviteit bij thuiswerk wel op hetzelfde niveau blijft.”

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(William Visterin)

15 april 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook