Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 558

Volgende

De voor- en nadelen van werken in een start-up

De wereld van het ondernemerschap lonkt, maar wat kan je nu juist verwachten? Wij zetten alvast de voor- en nadelen van het werken in een start-up voor je op een rijtje.
#

De voordelen van werken in een start-up:

 1. Ten eerste krijg je de kans om van verschillende aspecten van het bedrijfsleven te ‘proeven’ en dat van het prilste begin van een onderneming.
 2. Je persoonlijke bijdrage heeft een veel directere impact op het succes van de start-up dan in een grote onderneming, en dus is de persoonlijke voldoening ook groter.
 3. Je draagt een grote verantwoordelijkheid, maar dit terwijl je nog steeds heel zelfstandig kan werken.
 4. De werkomgeving is meestal zeer dynamisch, met vaak heel wat jonge potentials op de werkvloer. Je zal dus zeker niet uit verveling moeten aftellen tot het einde van de dag.
 5. De sfeer rond een start-up is meestal heel informeel en weinig hiërarchisch, je bent bijna familie voor elkaar. Naar het voetbal kijken met je baas met een pintje in je hand is niet ongewoon.
 6. Er zijn minder procedures en regeltjes te volgen, wat maakt dat je directe feedback krijgt over je werk en positieve veranderingen in het bedrijf sneller kunnen doorgevoerd worden.
 7. Het werken in een start-up laat meer ruimte voor je eigen creatieve inbreng en scherpt je vermogen aan om snel problemen te kunnen oplossen.
 8. Je hebt de kans om mee te groeien met de onderneming en grotere verantwoordelijkheden op te nemen.

Je hebt het helemaal begrepen, je moet zelfstandig en onafhankelijk zijn om aan de slag te kunnen in een start-up. Ook krijg je de kans om ervaring op te doen op verschillende aspecten van het bedrijfsleven.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan het werken in een start-up:

 1. Tel je uren niet, want er is geen 9-to-5 mentaliteit zoals in vele grotere bedrijven.
 2. Een succesvol bedrijf uitbouwen is een werk van lange adem en gaat gepaard met ups en downs. Het kan dus enige tijd duren vooraleer de buitenwereld de impact van jouw bijdrage ziet. Heb dus wat geduld als het niet direct loopt zoals gedroomd.
 3. De lonen zijn in het algemeen niet zo aantrekkelijk als in een groot bedrijf, zeker niet voor starters zonder werkervaring.
 4. Omdat het zo’n intense en persoonlijke ervaring is, kan je je soms op een emotionele rollercoaster voelen. Daarom is het belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit als je teamleden en meningsverschillen en frustraties onmiddellijk uitspreekt. Kijk daarom ook naar de cultuur en de ingesteldheid van de mensen met wie je gaat werken, vooraleer toe te zeggen.
 5. Het succes van je start-up is helaas niet gegarandeerd, hoe hard jij en je collega’s ook hun best doen. De jobzekerheid is met andere woorden een stuk minder groot.

Heb je interesse om te werken in een start-up, dan moet je jezelf de vraag stellen: heb je liever een job waarin je jezelf onophoudelijk kunt ontwikkelen en uitdagen in een dynamische maar meer onzekere omgeving en tegen een lager salaris? Of werk je liever in een bedrijf waar je meer zal ingepast worden in een bestaande structuur en welgedefinieerde jobomschrijving, en je dus minder impact zal hebben, maar wel meer zal verdienen en meer werkzekerheid zal hebben?

Welke optie je ook kiest, weet dat je inspanningen en opofferingen op korte termijn altijd beloond zullen worden op lange termijn. Investeer tijdens de eerste jaren van je carrière dus vooral in je ontwikkeling en denk pas vanaf je 30ste aan hoe je je “marktwaarde” best kan valoriseren.

(cv) - Bron: TopCompare.be

29 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook