Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 575

Volgende

De keukengeheimen van de online jobbeurs: 5 tips voor succes

virtuele job beurzen
“Een groot misverstand is dat virtuele jobbeurzen enkel zouden zijn bedoeld voor de ‘hogere’ profielen.” (Maikel Van Geert, product manager job events bij Jobat)
Online jobbeurzen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat maakt zo’n online beurs voor jou als (al dan niet actieve) werkzoeker zo interessant? En hoe kan je er het maximum uit halen?

1. Verleg je bakens

Wie naar een traditionele jobbeurs gaat, moet zich sowieso verplaatsen. Ook al is de locatie misschien net iets moeilijker bereikbaar. Bij een virtuele jobbeurs, die voor iedereen toegankelijk is, beperkt die verplaatsing zich tot van je spreekwoordelijke sofa naar je pc. Je bent dus minder gebonden, maar ook inhoudelijk kan je je verruimen.

“Wij hebben bij Jobat vastgesteld dat deelnemers niet enkel de virtuele stands van de bedrijven bezoeken, ook de webinars zijn er populair”, stelt Maikel Van Geert, product manager job events bij Jobat vast. “Daarom raad ik deelnemers aan om inspiratie te halen uit dergelijke webinars. Wees daarna niet bang om dit in de praktijk om te zetten bij de aanwezige bedrijven.”

2. Weet dat ook jouw profiel telt

Een groot misverstand is dat virtuele jobbeurzen enkel zouden zijn bedoeld voor de ‘hogere’ profielen. “Bij de deelnemers van de vijf virtuele jobbeurzen die wij met Jobat mee organiseerden, stelden we een mooie verdeling vast tussen zij met een masterdiploma, diegenen met een bacheloropleiding en zij met een secundair of ander diploma”, oppert Maikel Van Geert. “We hebben er bijvoorbeeld hard aan gewerkt om naar alle profielen campagne te voeren.”

Check het overzicht van alle (regionale) virtuele jobbeurzen

3. Wees voorbereid

Net als bij een fysieke beurs begint alles bij een goede voorbereiding. Wat houdt dat in? Een up-to-date cv dat overeenstemt met de bedrijven die je wilt aanspreken op de beurs. Ten tweede: schroef je kennis bij over alle bedrijven die je interesseren via hun website of sociale mediaprofielen.

Nadien volgt je elevator pitch: een korte samenvatting van wie je bent en waarom je de geschikte kandidaat bent voor de job. En bereid vragen voor. “Door zelf vragen te stellen, kun je in de conversatie je sterkste punten aan bod laten komen.”

Lees ook… 7 praktische tips om je optimaal voor te bereiden op een virtuele jobbeurs

4. Ga het digitale gesprek aan

Bij een offline jobbeurs ligt de focus meer op je interpersoonlijke skills, je algemene voorkomen en de manier waarop je de dingen presenteert. Online is het een pak makkelijker om de juiste persoon te vinden en hem of haar te kunnen spreken.

“Het blijft werken op online beurzen om iedereen te motiveren die eerste stapjes te laten zetten richting een chat- of videogesprek”, aldus Van Geert. “Maar de drempelvrees gaat er zowel bij kandidaten als bedrijven langzaam maar zeker uit.” Al ligt die drempel steeds lager. “Zo is, althans bij onze beurzen, een geïntegreerde videochatfunctie beschikbaar, en heb je geen externe applicaties nodig.”

Nóg tips! Zo live-chat jij jezelf een nieuwe job

5. Maak gebruik van de digitale efficiëntie

Niet enkel in functie van je verplaatsing zijn virtuele jobbeurzen efficiënt. Zo hebben de aanwezige bedrijven de mogelijkheid om vooraf een preselectie te maken van de kandidaten die zij willen ontmoeten, op basis van hun profiel en reeds doorgestuurde cv. Daardoor kan het hele proces tijdsefficiënter lopen voor beide partijen. “Als kandidaat kan je op voorhand een interview met een recruiter aanvragen, zodat je zeker bent van je plaatsje”, vult Van Geert aan.

Kortom, de werkgever kan actief werkzoekenden aanspreken. “Dus als jij de geknipte kandidaat bent zonder dat je het misschien zelf beseft of er over had nagedacht, komt je droomwerkgever misschien wel bij jou terecht”, besluit hij met een glimlach.

De eerstvolgende virtuele jobbeurs is die van Oost-Vlaanderen, op 19 november 2020.

(William Visterin)

Virtuele jobbeurs Oost-Vlaanderen 16 november 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook