Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

De job en het loon van een accounting manager

Aline Lewy van Robert Walters
“Aangezien de vraag naar accounting managers blijft stijgen, verwachten we dat de lonen dit jaar nog verder zullen verhogen.” (Aline Lewy, managing consultant bij Robert Walters)
Daar waar boekhouding vroeger louter werd gezien als het departement waar facturen inboekt worden, zien organisaties vandaag steeds meer de toegevoegde waarde van een accounting manager in. Wat doet hij/zij precies? Welke skills moet je bezitten? En ... welk loon mag je verwachten?

Als accounting manager leg je de fundering voor de financiële analyses die uiteindelijk de beslissingen over de groei van het bedrijf zullen bepalen. Aline Lewy, managing consultant bij internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters, diept verder uit...

Wat doet een accounting manager precies?

Een accounting manager superviseert het team van boekhouders en is de eindverantwoordelijke voor de hele boekhouding van A tot Z. De accountants in het team staan in voor de dagelijkse operationele boekhoudkundige taken en doen de maand-, kwartaal- en jaarafsluiting, btw-aangifte, enz. Een accounting manager doet net iets meer dan de pure operationele kant. Hij/zij staat in voor de finale controle van de cijfers en interpreteert deze. Daarnaast fungeert een accounting manager ook als financieel aanspreekpunt binnen de organisatie maar ook voor externe partijen, zoals de externe auditors bijvoorbeeld.

“Doordat de accounting manager minder actief betrokken is bij de dagdagelijkse operationele boekhoudkundige taken, kan hij zich nauwer toeleggen op lopende en nieuwe projecten binnen de organisatie”, legt Lewy uit. “Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van nieuwe tools of bedrijfsprojecten rond process improvement.”

Over welke vaardigheden moet een accounting manager beschikken?

“Uiteraard is het voor een accounting manageraccounting manager belangrijk dat hij of zij autonoom en gestructureerd kan werken, tegen voortdurende deadlines”, steekt Lewy van wal. “Van de accounting manager wordt bovendien verwacht dat hij/zij de cijfers grondig kan analyseren, begrijpen en uitleggen. Zijn/haar inzicht en conclusies vormen immers de basis voor de aanbevelingen die het controlling team doet naar het bedrijfsmanagement die de uiteindelijke beslissingen neemt.”

“Daarom is het ook belangrijk dat hij/zij over sterke communicatieve vaardigheden beschikt en vlot Nederlands én Frans spreekt, vooral wanneer het team tweetalig is. Werkt de organisatie op internationaal niveau, dan is een goede kennis van het Engels eveneens een vereiste.”

Test: Hoe goed is jouw kennis van het Frans?

Uiteraard mogen we de technische expertise niet vergeten: accounting tools zoals SAP, JD Edwards en boekhoudnormen zoals IAS/IFRS en US/UK GAAP mogen geen geheimen kennen voor accounting managers.

Een goede accounting manager kan bovendien heel goed met stress omgaan en weet het team vlot te begeleiden vlot doorheen drukke periodes. ”Die constante werkdruk zorgt ervoor dat accounting managers het vaak moeilijk hebben om een goede balans te vinden tussen hun sterke technische vaardigheden en tegelijkertijd elk individu in hun team te kunnen leiden, motiveren en aan te moedigen om door te groeien in hun rol”, weet Lewy.

Is de job van accounting manager op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod…

Hoe wordt iemand accounting manager en wat is de volgende carrièrestap?

“Over het algemeen kunnen we stellen dat een accountant doorgroeit naar senior accountant en vervolgens naar accounting manager. Maar er zijn toch verschillende groeipaden mogelijk”, legt Lewy uit. “Een senior accountant in een kmo zal de A-Z boekhouding voor zijn/haar rekening nemen. Als senior accountant in een grote onderneming kan je ofwel A-Z verantwoordelijkheid hebben voor bijvoorbeeld een entiteit, ofwel kies je ervoor om jezelf verder te verdiepen in een bepaald aspect binnen boekhouding, zoals bijvoorbeeld BTW. Een volgende stap in je carrière kan dan betekenen dat je verantwoordelijk wordt voor meerdere entiteiten, of dat je je functie-inhoud gaat verbreden en jij je als specialist gaat focussen op meerdere aspecten binnen boekhouding.”

De logische volgende stap voor een ambitieuze accounting manager is de rol van Head of Accounting. Van hem of haar wordt verwacht als een ware expert het bedrijfsmanagement te adviseren en bij te staan bij belangrijke beslissingen, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het team optimaal gestuurd wordt. “En uiteraard is de betrokkenheid bij grote projecten binnen de organisatie nog intenser in de rol van Head of Accounting”, aldus Lewy.

Hoe zit het momenteel met de vraag naar accounting managers?

Het aantal vacatures voor accounting manager is in 2022 met 23% gestegen ten opzichte van het jaar voordien. “De stijgende vraag naar accounting managers is inderdaad duidelijk voelbaar”, bevestigt Lewy. “We merken dat de meerwaarde van een goede accounting manager steeds meer erkend wordt in de bedrijfswereld.”

“Een correct en tijdig uitgevoerde boekhouding vormt de essentiële basis voor de organisatie om financiële analyses uit te voeren. Bedrijven zijn dus op zoek naar accounting managers die heel nauw in contact staan met de business en kunnen optreden als echte business partners.”

Gelukkig met wat je verdient?

Mogen accounting managers dit jaar een loonsverhoging verwachten?

  • Een accounting manager met 7 tot 15 jaar ervaring mag rekenen op een bruto jaarsalaris van 75.000 tot 110.000 euro.
  • Wie meer dan 15 jaar ervaring heeft, kan z’n bruto jaarloon zien oplopen tot 145.000 euro of meer.

“Aangezien de vraag naar accounting managers nog steeds aan het stijgen is, verwachten we dat de lonen dit jaar nog verder zullen verhogen”, vervolgt Lewy. “Tegenwoordig hoort een bedrijfswagen met tankkaart bijna altijd bij het loonpakket van een accounting manager, evenals een groeps- en hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques. Flexibel en hybride werken zijn ondertussen goed ingeburgerd en behoren tenslotte ook tot de standaard voordelen.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een (m/v) accounting manager…
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

(sp/kv) - Bron: Robert Walters

17 april 2023
Anderen bekeken ook