Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 759

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

De 'anti-work movement' is populairder dan ooit

De anti-work movement
Geen zin meer om te werken? Goed nieuws, dan is de anti-work movement misschien echt iets voor jou! Of toch niet? Wat is het en wat kan het voor jou betekenen?

Dilemma

De coronacrisis heeft heel wat mensen aan het denken gezet over de rol van het concept “werk” in hun leven. Leef je om te werken of werk je om te leven? Een schijnbaar eenvoudig dilemma maar niet altijd makkelijk om een duidelijk antwoord op te geven… zeker niet voor wie een gezin, een hypotheek en heel wat vaste, maandelijkse kosten heeft.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Weg van je werk

Toch willen heel wat mensen het anders aanpakken. Weg met de eindeloze werkstress, de spannende deadlines, die vervelende baas of collega en de burn-out die sluimert op de achtergrond. De ideale oplossing: stoppen met werken en voltijds genieten van het leven. Maar is dat wel zo eenvoudig?

Je ontslag indienen en leven van je spaargeld lijkt in eerste instantie wel aantrekkelijk, al klinkt je spaarvarken na verloop van tijd wel wat hol. Consuminderen en maximaal genieten van je fulltime vrije tijd in een caravan, tuinhuis of tiny house in het groen: het is niet voor iedereen weggelegd.

Ontdek: Ben jij nog blij met je huidige job?

Unemployment for all, not just the rich!

Dat je niet de enige bent die zijn of haar werkleven in vraag stelt, is duidelijk. Zo bestaat er een Amerikaanse anti-werk beweging die in 2013 werd opgericht door linkse anarchisten die hiermee kritiek wilden uiten op het economische systeem waarbij werknemers als loonslaven behandeld worden.

De beweging is behoorlijk populair: met zo’n 1,8 miljoen leden die vooral op social media actief zijn, vormen ze het klank- en inspiratiebord voor heel wat werknemers die een switch overwegen. Hun slogan? Unemployment for all, not just for the rich! Dit betekent niet dat ze niet willen werken, wel dat ze alleen willen werken wanneer het nodig is. Werken om te leven dus.

Alternatieve mogelijkheden die werken

Gewoon stoppen met werken en leven van de liefde is in de meeste gevallen geen realistische optie, al zijn er wel andere mogelijkheden om je gelukkiger te voelen.

1. Parttime werken

Door halftijds of parttime te werken, hou je meer vrije tijd over die je zelf kunt invullen met wat je graag doet. Hou er wel rekening mee dat je – logisch – minder zult verdienen dan wanneer je voltijds zou werken. Ook je pensioenbedrag en eventuele uitkering zal ook lager liggen.

2. Freelance werken

Freelancen geeft je de relatieve vrijheid om te werken zonder vast te hangen aan een baas of team van collega’s. Je kunt zelf je projecten en klanten kiezen en je werkschema à la carte opstellen. Hou er wel rekening mee dat het soms financieel onzekere tijden kunnen zijn en dat je toch wel afhankelijk bent van meerdere klanten en bazen die zich telkens baseren op jouw laatste project.

Interesse in een freelance job? Bekijk het huidige vacatureaanbod

3. Alleen werken als het nodig is

Een tijdje werken tot je genoeg gespaard hebt en daarna wat reizen of relaxen: het kan een levensstijl zijn die bij jou past. Hou er wel rekening mee dat je weinig zult kunnen sparen (voor later) en dat je je voortdurend zult moeten aanpassen aan nieuwe collega’s, een nieuwe jobfunctie of een nieuwe bedrijfscultuur.

4. Zinvol werk zoeken

Veranderen van job is niet altijd nodig: soms kun je in je huidige job ook een verandering laten doorvoeren waardoor je je al stukken beter in je vel zult voelen. Een goed gesprek met je leidinggevende kan zorgen voor een betere verdeling van workload, een flexibele arbeidsregeling of de mogelijkheid tot meer thuiswerk. Haalt het gesprek weinig uit? Dan kun je alsnog een andere job overwegen die beter past bij je unieke persoonlijkheid.

Het belang van zinvol werk: de 5de behoefte

(fd)

15 juni 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2023
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Hoe ga je om met deze 10 types collega's?
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
  9. 5 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  10. 10 Hoeveel kan en mag een student verdienen?