De 9 opvallendste trends op de arbeidsmarkt

2011 zit er bijna op. Tijd dus om terug te blikken op enkele opvallende trends die zich het afgelopen jaar (opnieuw) ontplooid hebben.
#

1. Thuiswerken

Elk jaar lijken de files langer te worden. Nu ‘Het Nieuwe Werken’ steeds beter ingeburgerd raakt, beginnen meer mensen thuis te werken. En daar kunnen werkgevers alleen maar om juichen. Want door thuis te werken zou de productiviteit en de efficiëntie erop vooruitgaan. Bovendien besparen bedrijven per jaar 2.300 euro als de werknemer over een bedrijfswagen beschikt. De werknemers die met de trein gaan, leveren hun werkgever 1.000 euro per jaar op.

En jij? Jij verliest geen kostbare tijd in de file en zorgt dat er minder luchtvervuiling is! Ook thuiswerken? Deze jobs lenen zich er het best toe. 

2. Facebook en Twitter

Facebook en Twitter zijn al langer helemaal ‘in’. Maar toch blijft het opvallend dat Facebook en Twitter het nog steeds goed doen bij werknemers én werkgevers. Zo gebruiken rekruteerders steeds vaker sociale media om geschikte kandidaten te vinden.

Natuurlijk zijn er nog steeds bedrijven die sociale media op de werkvloer niet toelaten. Wil je toch Facebooken zonder dat je baas het ziet? Dankzij deze 5 toepassingen kan je ongezien op je facebookprofiel! 

3. Het nieuwe rekruteren: gooi je cv in de vuilbak

De tijd dat iedereen een papieren cv en motivatiebrief gebruikte, is voorbij. Tegenwoordig gaan bedrijven op zoek naar alternatieve manieren om potentiele kandidaten te vinden . Zo leest Google bijvoorbeeld de cv’s van onder naar boven. Zij gaan ervan uit dat de belangrijkste informatie onderaan staat, want daar staat te lezen wie de persoon echt is.

Ook Twilliciteren is een nieuwe vorm van solliciteren. Voor sommige bedrijven is het voldoende als je motivatiebrief slechts 140 tekens beslaat, ofwel zoveel als toegestaan in een Twitter-bericht.

Let wel: in België is het nieuwe rekruteren nog niet echt ingeburgerd.

4. Vloeken op kantoor

Het klinkt gek, maar af en toe eens ‘verdomme, die k*tcomputer’ roepen, kan goed zijn voor je carrière en de teamspirit binnen je bedrijf. Volgens wetenschappers zou vloeken niet enkel een aangelegenheid voor thuis moeten zijn. Naast de effecten die het heeft op het bedrijf, verzacht het ook nog eens de pijn. Maar wees wel voorzichtig waar je vloekt en overdrijf er niet mee.

5. Om ter ‘coolst’

In de middelbare school is de coolste leerling ook de populairste leerling. En ook in de bedrijfswereld haal je voordeel uit je ‘coolheid’. De manier waarop je naar je werk gaat bijvoorbeeld, bepaalt hoe snel je aan je werk kan beginnen, hoe gestresseerd je bent ... Kies je regelrecht voor de auto of de trein, dan zijn files, vertragingen en vooral stress geen uitzondering. Uit een ‘cool’ vervoermiddelals de kajak, de veerboot of de fiets haal je niets dan voordelen!

Ook je werkplek is belangrijk voor je werkprestaties. Het ‘privacybureau’ bijvoorbeeld, verzekert je voldoende intimiteit, gezelligheid én je blijft gespaard van nieuwsgierige collega’s!

6. Te veel make-up

Blijkbaar beschouwen veel vrouwelijke werknemers make-up als een nieuw middel om carrière te maken. Ofwel doen ze het omdat ze het mooi vinden, ofwel hopen ze met felrode lippen, zwaar opgemaakte ogen of te veel blush professioneler over te komen. Maar te veel is te veel. Meer dan een op de drie werkgevers vindt dat de hoeveelheid make-up duchtig mag teruggeschroefd worden. Een kleine hoeveelheid make-up is volgens een op de tien leidinggevenden wel gepast. Dit is duidelijk een trend die in 2012 beter kan.

7. Smartphone meenemen op toilet

Een op de vijf managers werkt meer buiten de kantooruren dan voorheen. Amper een uur nadat ze ontwaken, hebben managers hun smartphone al gecheckt op nieuwe berichten en e-mails. En ja, zo gaat het nog een hele dag door. Want ook tot vijf minuten voor het slapengaan wordt de smartphone gecheckt. Niet verwonderlijk dat er soms slordig mee omgesprongen wordt. Een bezoekje aan het toilet? De gsm gaat mee. Resultaat? 19% verliest zijn dierbaar bezit in het toilet! 

8. Multi-jobben

Het afgelopen jaar steeg het aantal mensen met twee of meer jobs. De stijging is vooral zichtbaar bij de mensen met een hoofdberoep die behoort tot de hogere loonklasse.

9. Deeltijdse vegetariërs op kantoor

Uit onderzoek van cateraar Eurest blijkt dat vlees steeds minder populair wordt in bedrijfsrestaurants. Vis wordt dan wel weer meer gegeten. Ook biologische alternatieven zijn steeds meer ‘in’.

(mw)

9 december 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook