Vorige

1 van 816

Volgende
Volgend artikel:

Beslis jij al waar en wanneer je werkt?

De 6 fundamenten voor een gezond kantoor

8 mei 2017
Ken jij het ‘sickbuildingsyndroom’? Onderzoekers van de Harvard University kwamen onlangs tot de vaststelling dat werknemers in duurzame kantoren beter slapen en productiever zijn. In het kader daarvan stelden ze de '9 fundamenten voor een gezond gebouw' op.
gezond kantoor

In hun onderzoek beoordeelden ze de duurzaamheid van tien gebouwen in vijf grote steden. Enkele aspecten die ze daarvoor onder de loep namen, zijn het thermisch comfort, de luchtkwaliteit, ventilatie, verlichting en het vochtgehalte.

25% productiever

Ook de gezondheid van de proefpersonen werd in kaart gebracht via een dagelijkse vragenlijst, cognitieve testen en een smartwatch die de slaapkwaliteit registreerde. De onderzoekers merkten op dat de werknemers die in de meest groene gebouwen werken, tot 26 procent beter scoorden op de cognitieve test. Ook de slaapkwaliteit lag bij hen zo’n 6 procent hoger.

Ten slotte had diezelfde groep gemiddeld 30 procent minder last van het ‘sickbuildingsyndroom’. Deze term wordt gebruikt voor gezondheidsklachten die mensen toeschrijven aan het gebouw waar ze werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, concentratieverlies, jeuk, futloosheid...

6 van de 9 fundamenten

Harvard bestudeert al langer hoe de duurzaamheid van een gebouw het welzijn van de werknemer beïnvloedt. Zo ontwikkelden de onderzoekers negen richtlijnen waar bedrijven best rekening mee houden. Als jouw bedrijf dus binnenkort verhuist of verbouwplannen heeft, raadpleeg je best de '9 fundamenten van een gezond gebouw'. We lichten er de 6 belangrijkste uit.

1. Ventilatie

De onderzoekers raden aan een airconditioning te installeren met een filterefficiëntie van 75%. Als je kantoor dicht bij een drukke weg ligt, vermijd je best verluchting door middel van open ramen.

2. Luchtkwaliteit

Het is een goed idee om jaarlijks de luchtkwaliteit te laten testen en evalueren. Daarbij is het belangrijk om te letten op de bouwmaterialen en meubelen. Vanzelfsprekend zijn asbest en PCB's slechte opties als het op duurzaamheid aankomt.

3. Waterkwaliteit

Ook het regelmatig laten testen van de waterkwaliteit is geen overbodige daad. Zorg bijvoorbeeld voor een waterzuiveringssysteem om bacteriën en microben geen kans te geven.

4. Thermisch comfort

Het is aangeraden om gedurende de hele dag eenzelfde temperatuur aan te houden op kantoor. Om dit te controleren moeten meters geïnstalleerd worden en ook het verwarmingssysteem dient regelmatig te worden onderhouden.

5. Licht en uitzicht

Probeer zoveel mogelijk daglicht te integreren in het gebouw. Verder zijn elementen zoals planten en door de natuur geïnspireerde meubels zoals schilderijen erg goed voor de productiviteit.

6. Geluid

In open kantoren kan het soms erg rumoerig zijn. Laat je werkgever daarom ruimtes voorzien waarin het achtergrondgeluid beperkt is tot 35 decibels, zodat jij en je collega’s in maximale stilte kunnen werken.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14889 andere jobs