Hoe jobadvertenties lezen?
Vorige

1 van 42

Volgende

De 10 meest misbruikte woorden in jobadvertenties

12 augustus 2019
'Actief' blijkt het vaakst gebruikt te worden, of misbruikt zoals de Nederlandse taalblog Vaagtaal.nl zegt na een analyse van 40.000 advertenties.
jobadvertentie

Ongeveer één op de drie personeelsadvertenties richten zich tot ‘actieve’ medewerkers. Onzin, vindt Vaagtaal dat strijdt tegen onduidelijke taal. ‘Het spreekt toch voor zich dat je niet op zoek bent naar een passieve lapzwans’, klinkt het.

Volgens het onderzoek van de taalblog moet alles en iedereen tegenwoordig ook ‘innovatief’ zijn, waardoor het begrip kracht en betekenis verliest. Een ‘dynamische werkomgeving’ kan dan weer net zo goed betekenen dat het rommelt in het bedrijf.

Meer leeswerk

Meer dan de helft van de advertenties uit het onderzoek bevat ook een of meerdere standaardzinnen die geen aanvullende informatie bieden, maar wel meer leeswerk opleveren. Zoals: ‘wij bieden u marktconforme arbeidsvoorwaarden’ of ‘de salariëring is overeenkomstig de zwaarte van de functie’.

De volgens Vaagtaal 10 meest misbruikte woorden in personeelsadvertenties vind je hieronder. Het getal tussen haakjes is het percentage van alle personeelsadvertenties in het onderzoek waarin het woord voorkomt.

De top 10

  1. actief (30%)
  2. resultaatgericht (25%)
  3. flexibel (23%)
  4. innovatie (22%)
  5. dynamisch (21%)
  6. complex (20%)
  7. proactief (18%)
  8. gedreven (15%)
  9. klantgericht (14%)
  10. competentie (11%)

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook