Vorige

1 van 830

Volgende
Volgend artikel:

9 soft skills voor het robottijdperk

Creativiteit in 10 stappen, volgens Guillaume Van der Stighelen

10 mei 2010
Het is waarschijnlijk onmogelijk om een rangschikking te maken van creatieve mensen in België. Maar mocht dat toch kunnen, dan eindigt Guillaume Van der Stighelen daarin ongetwijfeld hoog. Hij is de creatieve leider van Duval Guillaume, een van de beste, meest vernieuwende en meest bekroonde reclamebureaus van ons land.
Guillaume Van der Stighelen
Guillaume Van der Stighelen, creatieve leider van reclamebureau Duval Guillaume.

In zijn boek ‘Creativiteit’ zet hij tien praktische to do’s op een rij:

 1. Zet elke dag een stap in de wereld die niet de jouwe is
  Het maakt niet uit wat je precies doet, als het maar iets is dat je normaal niet doet. Doe dat elke dag één keer. Het gaat niet om de nieuwe impulsen die je krijgt, maar om te wennen aan de confrontatie met andere of nieuwe gedachten.
 2. Kies de verkeerde vrienden
  Verkeerde vrienden zijn een rijkdom voor je geest. Ze brengen je op plaatsen waar je zelf nooit zou komen en ze verleiden je tot gedachten die je zelf nooit zou aandurven.
 3. Ga eens onderuit
  Mislukken is een belangrijke bouwsteen van creativiteit. Schrijf eens een foute zin. Word eens uitgelachen en leer ermee omgaan, want het is nodig. Heel veel grote successen zijn het rechtstreekse of het onrechtstreekse gevolg van een gigantische vergissing.
 4. Leg elke dag een nieuwe gedachte vast
  Zoek een tijdstip waarop je vrij bent en niet gestoord kan worden. Koop een boek met lege bladzijden. Noteer wat de dag voordien het meeste indruk op je gemaakt heeft. Probeer niet te mooi te schrijven. Dat remt af.
 5. Schrijf neer hoe jouw talent de wereld gelukkig kan maken
  Na de eerste vier oefeningen ben je klaar voor het grote werk: het ego. Je moet over een behoorlijk ego beschikken als je van jezelf verwacht dat je de nieuwe Lennon, Warhol of Pessoa wordt. Je moet jezelf een ongelooflijk cadeau voor de wereld vinden om vrij te kunnen creëren.
 6. Rij van Antwerpen naar Dendermonde, langs de dijk en zonder gps
  Als het maar twee plaatsen zijn die door één of meerdere rivieren verbonden zijn. Je hoeft de weg niet per se met de auto af te leggen. Het idee is: je weet waar je vertrekt, je kijkt op de kaart waar je bestemming is en je ziet dat je automatisch uitkomt waar je moet zijn als je de rivier stroomopwaarts of -afwaarts volgt.
 7. Leg een puzzel ondersteboven
  Kies het aantal stukjes in functie van je puzzelvaardigheid. Leg ze omgekeerd, zodat je de tekening niet meer ziet en begin eraan. Je moet je methode loslaten die je normaal gebruikt om te puzzelen. Dat is lastig.
 8. Doe iets liefs voor iemand die het niet verdient
  Dit is een les in onvoorwaardelijkheid. We worden als kind 'getraind' om 'lief zijn' te richten op een resultaat. Toont een eikel in het verkeer zijn vinger, glimlach dan vriendelijk terug. Toen ik (Van der Stighelen) in New York werkte, maakte ik er een gewoonte van om alle taxichauffeurs te vragen hoe hun dag was. Het deed wonderen: niet alleen bleken negen op de tien aangename mensen te zijn, bovendien hadden ze vaak een verhaal dat de moeite was.
 9. Ga volgende dinsdag op de pier van Oostende zitten van 14.30 tot 16.30 uur
  Lastig. Past niet in mijn agenda, zeggen de meesten. Maar zou het wel lukken als je er de man of vrouw van je leven zou vinden? Of als er een heel belangrijke klant zou zijn? Maar voor een afspraak met creativiteit zou het dus niet lukken? Wel doen. Stel die andere afspraak uit en ga naar Oostende.
 10. Koop een hond
  Dat antwoordde de echtgenote van Van der Stighelen toen hij bij de voorbereiding van zijn lezing 'Creatief ondernemen in tien stappen' niet verder dan negen stappen raakte. Hij bedoelt ermee: als je het even niet goed weet, vraag het dan aan iemand die je heel goed kent.

(mv) - Bron: Standaard.biz 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17303 andere jobs