Voetbal

Toen bedrijfsleider en voetbalfanaat Kuypers, een nieuwe verkoopsmanager zocht en keuze had uit twee interne kandidaten, besloot hij om hen elk een zo rendabel mogelijk elftal te laten samenstellen. Hij nam het geld uit de monopolydoos van zijn kroost, voegde op elk briefje met potlood een paar nullen toe en verdeelde toen al die kleurige biljetten onder Ludo en Patrick die de managerspost ambieerden.
Ruth Lasters
Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. In 2007 won ze met haar roman Poolijs de Debuutprijs.

Aan de hand van een prijslijst die Kuypers had opgesteld op basis van de laatste productiviteitscijfers van het personeel, dienden Ludo en Patrick elk elf verkopers aan te werven met het monopolygeld.

De coach wiens team na één maand de meeste ‘transpaletten’ zou hebben verkocht, werd de nieuwe commerciële manager.

Het sprak voor zich dat bijvoorbeeld een keeper – een personeelslid dat zelden zelf iets verkocht – veel goedkoper was dan een spits – een werknemer die vorig jaar een erg hoog rendement had gehaald.

Eenmaal klaar, hing Kuypers de ploegopstelling boven zijn bureau. Hij volgde op de voet hoeveel transpalletten er werden verkocht en mijmerend over welk elftal nu uiteindelijk de overhand zou nemen, voelde hij zich voor het eerst sinds lang ontspannen. De anders zo stuurse ceo vroeg nu zelfs soms Irène Daveel, de sirene der smalltalk, binnen in zijn bureau voor de gezelligheid.

Irène, die het voetbalschema zag hangen, vermoedde dat haar baas een echte wedstrijd aan het plannen was ter bevordering van de groepsgeest, en in een mum van tijd had zij het nieuws verspreid. Enthousiast om het sportieve initiatief, vroeg het ene na het andere personeelslid aan Kuypers waar en wanneer de match dan precies zou doorgaan en om van al dat gezeur af te zijn, mompelde hij dan maar in het wilde weg een tijdstip en locatie.

Uitgelaten omdat zij een balletje mochten trappen tijdens de werkuren, bereikten de personeelsleden het voetbalterrein. De grote baas bleek niet meegekomen, of toch niet in levende lijve. Irène bleek wel zijn opstellingsschema te hebben overgetekend en zwierde met het vel in de lucht, tot iedereen er op kwam kijken en er onbegrip en zelfs tumult ontstond over de ploegopstelling. Uiterst fitte Robby begreep niet waarom hij bij de bankzitters stond vermeld, terwijl Bruno en Lionel, de vethopen van het bedrijf, als spitsen waren aangeduid.

‘De plaatsen hebben niets met voetbal te maken, alleen met productiviteit!’, riep Ludo die inmiddels walgde van de rol die hij van zijn baas had moeten spelen. En Patrick die er al evenzeer genoeg van had, nam een kopie van Kuypers’ prijslijst uit zijn zak en begon de monopolybedragen die op elk van de personeelshoofden stonden, voor te lezen.

Verdediger Joeri die met amper vier briefjes nepgeld gekocht bleek, stortte zich op middenvelder Ming die het dubbel had gekost en Koen, de spotgoedkope scheidsrechter, gaf peperdure aanvalster Lies een duw. Het goalnet raakte verstrikt in Irènes haren en zowel Ludo als Patrick werden over het gras getrokken, als karretjes voor het bijkalken van de backlijnen.

26 mei 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook