Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 759

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt wekelijks overuren

Overuren doen
Overuren... slechts 9% van de Vlamingen blijft ervan bespaard. Daar tegenover: bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning bij 1.000 Vlaamse bedienden. Opvallend: bij ruim één op de vijf werknemers (22%) heeft de leidinggevende er geen idee van hoeveel overuren er gepresteerd worden. Meer dan twee op de drie Vlamingen is dan ook vragende partij voor de registratie van overuren.

Ben jij ’s avonds laat ook nog vaak werkmails aan het beantwoorden? Of in het weekend nog in de weer om een taak afgerond te krijgen? Je bent niet alleen. Voor bijna de helft van de Vlaamse bedienden (46%) duurt de werkweek gemiddeld zo’n 4 uur langer dan de voorziene 38 of 40 uur.

Lees ook: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?

De 3 voornaamste redenen

Wie minstens de helft van de week van thuis uit werkt, klopt vaker overuren (50%) dan wie elke dag op kantoor te vinden is (39%), zo blijkt bovendien.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, ziet hier drie redenen voor: “We zagen hetzelfde tijdens de lockdowns, in hun hoofd zien veel werknemers hun pendeltijd als werktijd. Op het moment waarop ze anders naar kantoor vertrekken, starten ze bijvoorbeeld hun werkdag thuis.”

“Anderzijds zien we dat veel werknemers iets meer flexibiliteit inbouwen in hun thuiswerkdag om bijvoorbeeld hun kinderen af te halen van school. Deze kortere momenten proberen ze dan te (over)compenseren door langer door te werken ’s avonds”, getuigt Godderis. “Tenslotte zien we ook dat thuiswerk de grens tussen werk en privé meer doet vervagen waardoor het moeilijker is om de werkdag thuis af te sluiten.

Ontdek: Welk type thuiswerker ben jij?

Tijdregistratie als alarmbel

Bij wie wel eens extra werkuren presteert, weet amper de helft van de leidinggevenden (52%) (bijna) exact hoeveel uren dit zijn. Bij ruim een kwart van de respondenten (26%) weet de leidinggevende wel dat er vaak overgewerkt wordt, maar niet wanneer of hoeveel tijd precies. Voor nog eens 22% heeft de leidinggevende hier absoluut geen idee van.

Meer inzicht in hun (te veel) gewerkte tijd levert belangrijke inzichten op voor de leidinggevende, maar in de eerste plaats voor de werknemers zelf. Zo kunnen zij tijdig bijsturen en hulp vragen wanneer ze niet genoeg tijd krijgen om opdrachten af te ronden.

Daarom zou ruim 2 op de 3 respondenten (68%) het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden. Die extra gewerkte uren worden bij zo’n 5% uitbetaald terwijl 38% ze terugkrijgt in de vorm van extra verlof. Bij 7% van de respondenten houdt de compensatie een combinatie in van zowel extra loon als extra verlof.

CHECK: Moeten overuren uitbetaald worden?

“Werknemers die systematisch overuren kloppen, hebben het moeilijker om een goede werk-privébalans aan te houden,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

“Meer inzicht in hun (te veel) gewerkte tijd, levert hen belangrijke inzichten op. Zeker wie van thuis uit werkt, beseft soms niet hoelang hij aan het werk is. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij werknemers wanneer er systematisch overuren gepresteerd worden.”

Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

(es/kv) - Bron: Protime

24 oktober 2022
Anderen bekeken ook