Belg wil niet (volledig) papierloos werken
Minder dan de helft van de Belgische beroepsbevolking (42 procent) vindt een papierloos kantoor een realistisch vooruitzicht, zo blijkt uit een studie.
Aan het woord is Bart De Bie, gedelegeerd bestuurder van Antilope De Bie Printing in Duffel. “Het beroep van drukker is te lang, ten onrechte, in een hoekje geduwd als zou het niet 'sexy' zijn. De sector is de jongste tien jaar enorm veranderd. Als je ziet welke mooie producten we tegenwoordig maken en met welke hoogtechnologische machines we dit realiseren, is het best wel een vak met uitstraling.
In tegenstelling tot wat vroeger velen vanwege de digitale evolutie dachten, is het bovendien ook een beroep met heel veel toekomst. Marketeers merken dat online marketing alleen niet werkt. Drukwerk kan je veel meer gepersonaliseerd en directer maken en zal dus ook binnen honderd jaar nog bestaan”, vertelt Bart De Bie.
Probleem is dat er te weinig instroom is. “Wie dan al voor een grafische opleiding kiest, opteert voor het merendeel voor prepress en opmaak. Maar het drukproces is een aaneenschakeling van verschillende stappen met onder meer orderbegeleiders, calculatoren en afwerkers voor versnijden, binden, vouwen, uitkappen en -snijden. Vooral calculatoren, orderbegeleiders en afwerkers zijn een prangend probleem.
Er is heel wat druktechnische kennis vereist en daar nijpt het schoentje vooral”, maakt hij duidelijk. Je moet heel wat berekeningen kunnen maken om het drukproces voor te bereiden en begeleiden en moet begrijpen wat er gebeurt. Daarvoor is heel wat technische kennis nodig”, bevestigt orderbegeleider Koen De Beuckeleer (52).
“De investeringen in de grafische sector zijn enorm en scholen kunnen dat niet aan. Ze hinken enorm achterop. Er is maar één oplossing en dat is het invoeren van duaal leren. Anders hebben we binnen vijf tot tien jaar een groot probleem. Samen met beroepsvereniging Febelgra en Grafoc zijn we daarvoor al een tijd aan het lobbyen”, zegt Bart De Bie.
(br)
2 december 2019Minder dan de helft van de Belgische beroepsbevolking (42 procent) vindt een papierloos kantoor een realistisch vooruitzicht, zo blijkt uit een studie.
“Het beroep van drukker is eeuwenoud en zal ook binnen honderd jaar nog altijd bestaan. Maar er moet heel dringend instroom komen."
Jongeren die later een technische job willen uitvoeren: het blijft zoeken als naar een speld in een hooiberg. Waar zit de 'goesting'?
Graphius blijft moderniseren en uitbreiden. Al blijven ze in hoog tempo drukkerijen overnemen, tot afvloeiingen leidt het niet, wel tot meer nieuwe jobs.
Producten personaliseren en volledig op maat laten maken met 3D-printers is een trend die al een tijdje meegaat. Zelfs speculaas moet er nu aan geloven...
3D printing. Dat leefde lang alleen in de fantasie van de mens. Vandaag is het allemaal heel tastbaar. Niettemin blijft het een 'magische wereld'...
De Gentse drukkerijgroep Graphius is één van de eersten om bedrijfsleren in te voeren, in samenwerking met de VDAB en GRAFOC.
Op de knelpuntberoepenlijst van de VDAB prijkt technisch talent met stip op één. Hoe dicht sta jij bij een technische job?
Ruim de helft van de vacatures voor zorgfuncties is er voor verpleegkundige of zorgkundige. Maar er zijn nog andere zorgjobs!