Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 582

Volgende

Belg verandert weer vaker van job

13 april 2011
Belgische werknemers zoeken opnieuw nieuwe horizonten op. Dat zegt hr-dienstenleverancier Securex. Bijna acht procent wisselde in 2010 van job. Begin 2011 is meer dan een kwart van de Belgen van plan zijn werkgever te verlaten. Een nieuwe ‘war for talent’ kondigt zich aan.
van job veranderen
“Je moet omstandigheden creëren waardoor mensen bij jou willen blijven, en niet alles in het werk stellen om te vermijden dat er iemand vertrekt” (David Ducheyne, hr-manager Securex)

Na twee jaar waarin het vrijwillig verloop door de crisis sterk terugliep (van 8,2% in 2007 tot 6,6% in 2009) was 2010 een kantelpunt. Terwijl het onvrijwillig verloop, veroorzaakt door bijvoorbeeld ontslag, faillissement of overmacht, stevig daalde, steeg het vrijwillig verloop opnieuw naar 7,8 procent. De Belgische werknemer durft weer van job te veranderen.

Securex maakte voor zijn berekeningen gebruik van de databanken van het eigen sociaal secretariaat. 86.000 Belgische werknemers uit de privésector werden daarbij in aanmerking genomen. Hoewel het totale verloop min of meer constant blijft ten opzichte van 2009, stijgt het vrijwillig verloop op een jaar tijd met 1,2 procent. Het kan het begin zijn van een nieuwe strijd om talent.

Horeca is slachtoffer

Opvallend: hoe jonger werknemers zijn, hoe vaker ze ervoor kiezen een nieuwe werkgever op te zoeken. Ter vergelijking: in 2010 veranderde meer dan 15 procent van de min-25-jarigen van baan. Bij de 50- tot 54-jarigen ging het om slechts 3,5 procent.

Vooral kleine ondernemingen met minder dan tien werknemers zagen veel medewerkers vertrekken (10,4%). Ondernemingen met meer dan duizend werknemers kenden slechts een vrijwillig verloop van 5,2 procent. Vooral de horeca (17%), het kappersbedrijf (15%) en de zelfstandige kleinhandel (11,4%) hadden in 2010 te lijden onder een sterk verloop.

De Belg mag dan weer wat vaker van werk veranderen, in vergelijking met onze Europese buren zijn we behoorlijk honkvast. Denen bijvoorbeeld wisselen gemiddeld om de twee jaar van werkgever.

Top 10 van Paritaire Comités met vrijwillig verloop

1. Hotelbedrijf (Horeca)
17,05 %
2. Kappersbedrijf en schoonheidszorgen
14,75 %
3. Zelfstandige kleinhandel
11,40 %
4. Tuinbouwbedrijf
11,27 %
5. Uitzendarbeid
11,25 %
6. Audiovisuele sector
10,58 %
7. Landbouw
10,53 %
8. Vervoer en logistiek
9,77 %
9. Begrafenisondernemingen
9,13 %
10. Apotheken en tarificatiediensten
8,96 %

Drempelvrees

Securex waagt zich ook aan een voorspelling voor de toekomst. Het bedrijf baseert zich daarvoor op een rondvraag uit januari 2011 bij 1.015 Belgische werknemers in loondienst. Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst 28 procent van de Belgische werknemers uit de privésector van plan is om van werkgever te veranderen. 10 procent wil dat doen op korte termijn, 18 procent op lange termijn. Een jaar geleden was dat respectievelijk 9 en 13 procent. De verloopintentie van de Belgische werknemers zit overduidelijk in de lift.

Vooral jongeren (19% op korte termijn) en hooggeschoolden (17%) lonken naar het groener ogende gras aan de overkant. In zeer kleine organisaties met minder dan tien werknemers ligt de verloopintentie erg hoog. Bijna een kwart van de medewerkers wil er op korte termijn de biezen pakken.

Toch is er nog geen reden tot paniek. Tussen droom en daad staan in dit geval mischien geen wetten in de weg, maar wel heel wat praktische bezwaren.

Helga Peeters, researchmanager bij Securex: "Je mag dan wel uitkijken naar een nieuwe job, je bent niet altijd zeker of die wel verbetering zal bieden. Het kost ook veel extra tijd en energie om effectief op zoek te gaan naar ander werk."

Intern jobhoppen

Toch is het duidelijk dat bedrijven zich stilaan mogen voorbereiden. Een beetje in- en uitstroom mag dan gezond zijn voor een bedrijf, het blijft een dure bedoening om tijdelijke vervanging ter zoeken of om nieuwe medewerkers te rekruteren en op te leiden.

David Ducheyne, hr-manager bij Securex, is overtuigd dat een apart retentiebeleid geen zoden aan de dijk zet. "Je moet omstandigheden creëren waardoor mensen bij jou willen blijven, en niet alles in het werk stellen om te vermijden dat er iemand vertrekt. Grote organisaties hebben meer mogelijkheden om werknemers binnen het bedrijf te laten jobhoppen. Ze moeten van die mogelijkheid gebruik maken, willen ze hun grootste talenten niet verliezen."

Nieuwe medewerkers beginnen pas na één of twee jaar echt te renderen. Tegen die tijd slaat de verveling vaak al een beetje toe, meent Ducheyne. "Het is belangrijk dat werknemers perspectieven krijgen aangeboden van zodra ze zich enigszins beginnen te vervelen. Met een open interne arbeidsmarkt kan je daar als bedrijf goed op inspelen."

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook